Acest complex activ contine 8 vitamine solubile in apa. Ele actioneaza impreuna, in scopul cresterii metabolismului, imbunatatirii sistemului imunitar si a celui nervos, mentinerii sanatatii pielii si muschilor; in plus, vitaminele B incurajeaza sintetiza.
Vitamina B1, sau tiamina, are rol de catalizator in metabolizarea carbohidratilor, si ajuta la secretarea anumitor substante care regularizeaza activitatea nervilor. Lipsa acestei vitamine, poate cauza: inflamarea inimii, dureri de picioare si slabiciune la nivelul muschilor.
Putem suplimenta cantitatea vitaminei, din: ficat, inima, rinichi, oua, legume verzi, nuci, fructe de padure, germeni de grau si cereale integrale. Unii promoveaza rolul activ al tiaminei in prevenirea alcoolismului, recomandand-o totodata ca remediu impotriva depresiei, a stresului, sau a anxietatii. In plus, ea este responsabila si cu imbunatatirea abilitatilor de concentrare, a memoriei, precum si in tratarea indigestiei cronice.
Vitamina B2, sau riboflavina, contribuie la metabolizarea grasimilor, a carbohidratilor, si proteinelor implicate in procesul de respiratie. Carenta acesteia poate provoca aparitia unor mici escoriatii pe suprafata pielii, sau sensibilitate la lumina puternica. Riboflavina se gaseste in: ciuperci, lapte, carne, ficat, legume verzi, cereale integrale, paste si paine. Vitamina are efect benefic asupra pielii, unghiilor, ochilor, gurii, buzelor si limbii; unii cercetatori vorbesc despre eventuala implicare a ei in lupta impotriva cancerului.
Vitamina B3, numita si niacina, se implica in procesul de eliberare a energiei din nutrienti. Reduce nivelul colesterolului, si previne aparitia arteriosclerozei (un proces patologic complex, caracterizat prin grave tulburari de irigatie, determinate de ingrosarea peretelui arterial si stenozarea lumenului arterelor).
Lipsa unei cantitati suficiente de niacina poate duce la declansarea pelagrei (boala caracterizata de ulceratii eritematoase cutanate, diaree, modificari ale mucoaselor si, uneori, simptome de boli mentale). Pe de alta parte, excesul de vitamina B3 dauneaza grav ficatului. Alimente bogate in niacina: carnea de pui, somonul, tonul, ficatul, semintele, mazarea uscata, cerealele integrale si fasolea uscata.
Vitamina B5, sau acidul pantotenic, indeplineste un rol esential in metabolizarea grasimilor, a carbohidratilor si a proteinelor. Se gaseste in oua, cereale integrale, legume si carne, desi se poate spune ca vitamina este continuta de majoritatea alimentelor, intr-o cantitate relativ mica. Deficienta de acid pantotenic se traduce prin stari de oboseala, alergii, greata si dureri abdominale.
Vitamina B6, supranumita si piridoxina, ajuta organismul sa absoarba si sa sintetizeze aminoacizii, sa utilizeze grasimile, si contribuie la formarea de celule sanvine noi. Carenta de piridoxina da simptome de tipul: afectiuni ale pielii, ameteli, greturi, anemii, convulsii si pietre la rinichi. Cerealele integralem painea, ficatul, spanacul, avocado si bananele contin o cantitate sporita de vitamina B6.
Vitamina B7, sau biotina, lupta impotriva sintetizarii de acizi grasi, si elibereaza energia din carbohidrati. Pana acum, nu au fost inregistrate cazuri de carenta de biotina, in cazul omului.
Vitamina B9, sau acidul folic, ajuta organismul sa sintetizeze hemoglobina; in plus, trateaza anemia. Sursele ideale de unde puteti asimila vitamina, sunt: legumele verzi, nucile, cerealele integrale si carnurile organice. Atentie – acidul folic se pierde in momentul in care alimentele se pastreaza la temperatura camerei ori se gatesc a temperaturi mari! Desficienta in vitamina B9 este rara, insa aceasta din urma joaca un rol foarte important in perioada de graviditate. Ea previne aparitia unor afectiuni congenitale la fat.
Vitamina B12, sau cobalmina, se implica in buna functionarea a sistemului nervos, si ajuta la sintetizarea celulelor rosii. Daca nu se asimileaza corect, poate provoca aparitia anemiei pernicioase. Vitamina se gaseste doar in materii animale. Dintre acestea, amintim: carne, lapte, oua, peste si ficat.
Citeste si articolul Totul despre vitamine.
(A. Raicu)