În ultimele 2 luni, trăim vremuri istorice cu sau fără voia noastră. Pandemia de coronavirus ne-a izolat în case, ne-a făcut să simţim ce înseamnă panica, ce înseamnă să fii dezorientat, dar şi ce înseamnă să te adaptezi imediat la o nouă situaţie de viaţă. Inclusiv ce înseamnă să trăieşti cu provizii de alimente în casă. Şi cum să le alegi, păstrezi şi administrezi astfel încât să nu arunci şi să nu fii nevoit să ieşi în fiecare zi din casă pentru cumpărături. Fie că vrem să nu, această situaţie va persista o bună perioadă de timp. Iar dacă la început de luna martie, am cumpărat impulsiv şi nu am calculat cu atenţie adevăratele nevoi, acum la început de vară – deja obişnuiţi cu noua situaţie, putem face provizii după principii sănătoase. Wasim Nazer, nutriţionist vine cu detalii.
CSÎD: Din cauza dezorientării, dar şi al lipsei de experienţă în luna martie în multe cazuri proviziile în Romania au fost compuse din alimente nu neapărat necesare situaţiilor extreme şi nici păstrării sănătăţii. Ce alimente sunt de bază în astfel de situaţii?
Wasim Nazer: În această perioadă este foarte important să avem o alimentaţie sănătoasă, care să conţină legume şi fructe pentru întărirea sistemului imunitar. Hrana zilnica trebuie sa cuprinda vitamine şi minerale, mâncare bogată în vitamina A (morcovi, pătrunjel proaspăt, cartofi dulci, ficat de vită), vitamina C (merişoare, cătină, portocale, lămâie), vitamina D (peşte, ou, în special gălbenuşurile, lactate), dar şi fier şi magneziu.
CSÎD: Şi totuşi s-au gătit tăvi de prăjituri, o grămadă de burgeri, shaorme, pizza etc acasă. Cel puţin aşa s-a văzut pe reţelele sociale…
Wasim Nazer: Este foarte important să păstrăm distanţa faţă de fast food, care slăbeşte sistemul imunitar, dulciuri, care sunt pline de glucide…
CSÎD: Care sunt alimentele şi condimentele care susţin sistemul imunitar?
Wasim Nazer: Cel mai important în această perioadă este consumul de alimente care conţin substanţe care activează sistemul imunitar.
Alimentele care sporesc imunitatea sunt usturoiul (este unul dintre cele mai bune antibiotice naturale, poate fi folosit în orice fel de mâncare), ardeiul iute (stimulează metabolismul), scorţişoara (este bogată în antioxidanţi care inhibă dezvoltarea bacteriilor), ghimbirul (este deosebit de eficient în lupta împotriva cancerului de colon, de asemenea, este bun pentru combaterea răcelei şi gripei).
CSÎD: Să cumpărăm totuşi şi alimentele care ne fac bine la psihic?
Wasim Nazer: Este important să avem un psihic bun în această perioadă. Un rol important pentru imunitate îl are şi somnul (minim 8 ore). Ceaiurile de lavandă, tei, muşeţel, mentă, nucă sunt de ajutor. Psihicul nostru are nevoie şi de dulce, dar trebuie să ştim că trebuie redusă cantitatea. Asta înseamna că putem mânca foarte puţin, de preferat în afara meselor principale. Şi cel mai important ajutor – sportul. Nu neglijaţi mişcarea fizică.