Cat de des simtiti nevoia sa mancati ceva dulce? O data, de doua sau de trei ori pe zi? Ori o data la doua zile sau poate o data pe saptamana? Ei bine, pentru a va pastra sanatatea trebuie sa alegeti sa va satisfaceti pofta de dulciuri intr-un mod corect si cat mai natural. Specialistii recomanda fructe proaspete sau uscate, miere de albine sau dulciuri preparate in casa dupa retete corecte. Iata cateva variante de indulcitori sanatosi.
Atunci cand vreti sa puneti in cos alimente, trebuie sa cititi cu atentie eticheta. De multe ori vei gasi si notiunea de zaharuri. Ce inglobeaza aceasta? „O intreaga familie de glucide-carbohidrati simpli care se gasesc in mod natural in fructe, legume, cereale, produse lactate sau sunt adaugate in alimente ca indulcitori” explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi in cartea „Revolutia in bucatarie”, aparuta la editura Coreus Publishing.
Desi consumul de dulciuri este precedat de o stare de bine, in organismul nostru se produc reactii care in timp ar putea duce la aparitia unor boli grave. „Zaharurile au o actiune puternica asupra pancreasului endocrin, fortandu-l sa produca o cantitate mare de insulina intr-un timp scurt.
Aceasta actiune a zaharurilor simple poate fi exprimata prin indicele glicemic care, cu cat este mai mare, cu atat va avea efect mai puternic si intr-un final mai nociv asupra pancreasului, epuizandu-l, determinand aparitia rezistentei la insulina si in final a diabetului de tip 2″ continua dr. Mencinicopschi.
Ce trebuie sa retineti: cu cat alimentul pe care-l consumam contine mai mult zahar rafinat cu atat efectul sau asupra pancreasului este mai mare si cu atat mai mult trebuie sa evitam astfel de dulciuri sau preparate. Iata ca rafinamentul culinar al celor preocupati de sanatate nu are de-a face cu „zahar rafinat”, „faina rafinata” sau „ulei rafinat”!
Alegeri intelepte
Evident, nu putem elimina zaharul din viata noastra, dar putem face alegeri intelepte atunci cand vine vorba despre cantitatile consumate si tipul de zahar ales. Iata cele mai putin rafinate tipuri de zahar:
„zaharul turbinado”, „zaharul brun”, „zaharul demerara”, „zaharul muscovado”. Acestea se gasesc in magazinele naturiste.
Prof. Mencinicopschi recomanda in acelasi volum, „Revolutia in bucatarie” indulcitorii cei mai sanatosi: „Sucanatul – ma refer strict la sucul de trestie integral deshidratat. Se gaseste in magazinele bio si pe internet. Poate fi folosit si la prepararea dulciurilor, deoarece suporta temperaturi inalte.
Mierea -atentie, aceasta devine toxica daca este folosita la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius, deci nu adaugati miere in ceai sau cafea fierbinti. Alegeti mierea de albine din surse sigure. Steviozida – un indulcitor excelent, natural. Se gaseste in magazinele bio si pe internet”.
Pentru a va face o idee si in ceea ce priveste densitatea calorica a acestor indulcitori naturali va dam un exemplu:
100 g de sucul de trestie deshidratat (sucanat) – 220 kcal
100 g zahar brun – 377 kcal
100 g zahar alb, rafinat – 400 kcal
100 g miere de albine – 304 kcal.
Citeste si: Uita de zahar! Extractul de Stevia Rebaudiana e cel mai sanatos indulcitor natural!