Acizii graşi Omega 3 joacă un rol important în regularizarea greutăţii corporale

Acizii graşi Omega 3, elemente renumite pentru efectele benefice asupra sistemului cardiovascular, joacă un rol important şi în regularizarea greutăţii corporale şi a metabolismului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Acizii graşi Omega 3 joacă un rol important în regularizarea greutăţii corporale
Acizii graşi Omega 3 joacă un rol important în regularizarea greutăţii corporale

Acizii graşi Omega 3, elemente renumite pentru efectele benefice asupra sistemului cardiovascular, joacă un rol important şi în regularizarea greutăţii corporale şi a metabolismului, potrivit unui studiu publicat în revista ştiinţifică Nature şi preluat de Mediafax.

Mutaţia unei gene – „GPR120” – creşte cu 60% riscul de apariţie a obezităţii la oameni, potrivit unui studiu realizat de o echipă internaţională de cercetători, coordonată de Philippe Froguel, profesor la CNRS-Pasteur şi Imperial College din Londra. Studiul a evidenţiat pentru prima dată rolul cheie jucat de acizii omega-3 în regularizarea greutăţii şi a metabolismului.

Gena GPR120 produce în mod obişnuit receptorul celular pentru acizii graşi nesaturaţi precum omega-3, care se găseşte mai ales în carnea de peşte şi în fructele uscate.

Şoarecii purtători ai genei alterate, supuşi unui regim bogat în grăsimi şi în zahăr, au devenit obezi mult mai repede decât şoarecii care nu prezentau acea mutaţie. Ei au dezvoltat diabet şi o masă suplimentară de grăsime în jurul ficatului, fenomene comparabile cu cele întâlnite la persoanele obeze şi care pot conduce la apariţia unor boli precum ciroza şi ateroscleroza accelerată.

În paralel, cercetătorii au secvenţiat gena GPR120 şi au descoperit o mutaţie – R270H – pe care au analizat-o apoi pe un eşantion de 14.500 de persoane obeze.

Această mutaţie, prezentă la 3% dintre obezi, dezactivează total receptorul pe care îl posedă celulele din anumite organe precum ficatul şi intestinul şi măreşte cu 60% riscul de apariţie a obezităţii.

În mod normal, activat de prezenţa grăsimilor, receptorul dependent de gena GPR120 stimulează producţia de insulină şi secreţia hormonilor de saţietate care suprimă apetitul. Printre aceşti hormoni se numără GLP1, folosit ca medicament în tratamentul contra diabetului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult