Beneficiile consumului zilnic de avocado

Grăsimile sănătoase în moderaţie sunt bune pentru organism, dar şi mai multe grăsimi ar putea fi şi mai bune – cel puţin, în cazul consumului de avocado. Consumul unui fruct de avocado pe zi ar putea ajuta la scăderea nivelului de colesterol rău (LDL), potrivit ultimului studiu publicat în Journal of the American Heart Association.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Beneficiile consumului zilnic  de avocado

Grăsimile sănătoase în moderaţie sunt bune pentru organism, dar şi mai multe grăsimi ar putea fi şi mai bune – cel puţin, în cazul consumului de avocado. Consumul unui fruct de avocado pe zi ar putea ajuta la scăderea nivelului de colesterol rău (LDL), potrivit ultimului studiu publicat în Journal of the American Heart Association. 

În cadrul cercetării, savanţii au folosit 45 de persoane supraponderale şi obeze, dar sănătoase, cu vârste între 21 şi 70 de ani, care au fost rugate să urmeze trei diete, cu scopul de a reduce nivelul colesterolului. Participanţii au urmat o dietă obişnuită pentru americani, timp de două săptămâni. Apoi au urmat o dietă săracă în grăsimi (24% grăsime) fără avocado, fie o dietă cu un conţinut mediu de grăsimi (34% grăsime) timp de cinci săptămâni. Una dintre dintre dietele moderate conţinea grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline sau de rapiţă, în timp ce  o altă dietă includea consumul unui avocado pe zi.

Fiecare dintre cele trei diete au îmbunătăţit nivelul de cholesterol rău al participanţilor, cel mai probabil pentru că toate implicau un nivel mai scăzut al grăsimilor saturate faţă de o dietă tradiţională. Cu toate acestea, persoanele care au consumat un avocado zilnic au obţinut cele mai bune rezultate: nivelul de cholesterol rău (LDL) a scăzut cu 13%, faţă de 8%, nivelul înregistrat de persoanele care au urmat dieta săracă în grăsimi sau cea moderată, dar fără avocado. 

Care este explicaţia? Toate sursele de grăsimi monosaturate – inclusiv avocado – conţin acizi graşi care ajută la scăderea colesterolului şi scad riscul de boli cardiovasculare. Potrivit cercetătorilor americani, avocado este o sursă de acizi graşi monosaturaţi, dar conţine şi alţi compuşi benefici, cum ar fi fibrele, şi sterolii vegetali, dar şi un compus al zahărului care ar putea creşte senzaţia de saţietate.  Aceştia ar putea fi responsabili de scăderea mai accentuată  a nivelului de colesterol.

Un avocado mediu are aproximativ 30 de grame de grăsime şi 320 de calorii, aşa că un consum de avocado în fiecare zi nu pare foarte realist. Dar, înlocuirea alimentelor cu mai puţini nutrienţi cu jumătate de avocado ar putea fi o soluţie. Nutriţioniştii spun că şi consumul a jumătate de avocado zilnic reduce nivelul colesterolului rău. S-a constatat că indicele masei corporale şi circumferinţa taliei în cazul persoanelor care consumă avocado sunt mai mici.

Aşa că, adăugaţi avocado în sendvişuri în loc de maioneză, renunţaţi la brânza din salate în favoarea acestui superaliment, şi de ce nu transformaţi-l în gustare favorită în locul produselor de patiserie sau covrigi.

Urmărește CSID.ro pe Google News