Românii îl cumpără zilnic, în drum spre serviciu, pentru a compensa faptul că au sărit peste micul dejun, însă acest aliment banal – covrigul – prezintă anumite riscuri atunci când vine vorba de sănătate.
Mihaela Costin, de la clinica Nutrishape, consideră că aceste produse au mai multe dezavantaje decât avantaje:
„Din lipsă de timp sau din obişnuinţă, produsele de simigerie reprezintă una din principalele gustări pentru care optează românii. Consumaţi în exces, covrigii ne pot periclita sănătatea.
În primul rând, favorizează supraponderalitatea şi, prin conţinutul crescut de zahăr, diabetul. Totodată, pot irita stomacul şi colonul prin componenţa lui indigestă. În plus, prin conţinutul mare de carbohidraţi, consumaţi în exces covrigii pot favoriza apariţia bolilor de inimă”.
Problema provine de multe ori din felul cum covrigii sunt preparaţi:
„Multe simigerii aleg să fiarbă covrigii în exces de zahăr şi substanţe ce potenţează gustul. Un singur covrig conţine 250-300 calorii, însă nu oferă niciun nutrient”.
Doctorul Şerban Damian de la clinica Superfit avertizează asupra problemelor ce pot apărea în urma consumului de covrigi:
„Din punct de vedere nutriţional, covrigul clasic (făină albă, apă, ulei, zahăr, sare) este un produs cu densitate energetică mare (adică are o valoare calorică crescută) şi în acelaşi timp o densitate nutriţională redusă (cantitate mică de micronutrienţi importanţi – vitamine, minerale). Acest aspect poate fi îmbunătăţit dacă se foloseşte făina integrală şi se mai adaugă seminţe”.