O dietă bogată în vitamina C ar putea proteja ochii de cataractă (STUDIU)

Un studiu sugerează că pensionarii şi-ar putea îmbunătăţi vederea pur şi simplu prin consumul de fructe şi legume bogate în vitamina C.
  • Publicat:
  • Actualizat:
O dietă bogată în vitamina C ar putea proteja ochii de cataractă (STUDIU)

Un studiu sugerează că pensionarii şi-ar putea îmbunătăţi vederea pur şi simplu prin consumul de fructe şi legume bogate în vitamina C.

Experţii au descoperit că persoanele în vârstă care au mâncat constant fructe şi legume bogate în vitamina C, au avut cu 33% şanse mai mici de a dezvolta cataractă faţă de aceia care nu au consumat destulă vitamina C în dieta lor.

Printre alimentele bogate în vitamin C se numără papaya, coacăzele negre, cireşele, kiwi, portocalele, ardeiul roşu şi verde, căpşunile, broccoli, lămâile, grapefruitul, piersicile.

Studiul (publicat in revista de oftalmologie din Marea Britanie) a analizat progresia cataractei verificând ochii a 324 de perechi de gemeni de sex feminin, având vârsta în jur de 60 de ani, timp de 10 de ani.
Cercetătorul principal, Profesorul Chris Hammond, de la Kings College din Londra, a declarat: „modificari dietetice simple, cum ar fi creşterea aportului de fructe şi legume, ca parte a unui regim alimentar mai sănătos ar putea ajuta în a-i proteja de cataractă.”
Simultan cu testarea vederii lor, participanţilor le-a fost monitorizat aportul de vitamin C din alimentaţie.

Participanţii care au avut un aport mai mare de vitamina C, au fost asociaţi cu o reducere a riscului de progresie a cataractei de 33% la finalul perioadei de 10 ani a studiului.
Chirurgia cataractei este cea mai frecventă operaţie efectuată în Marea Britanie, cu mai mult de 300.000 de proceduri în fiecare an.

Lichidul din ochi care înconjoară cristalinul, previne oxidarea acestuia şi îl protejează să nu devină tulbure, este bogat în vitamina C.
Se crede că un aport crescut de vitamina C în dietă are un efect protector asupra cristalinului, contra progresiei cataractei prin creşterea vitaminei C disponibile în lichidul ochiui.

„Nu am găsit un risc redus la persoanele care au luat suplimente de vitamine, deci se pare că o dietă sănătoasă este mai bună decât suplimentele.”

Cercetătorii au declarat că studiul a fost observaţional şi nu s-au dovedit o corelaţie cauză şi efect – persoanele care au avut un nivel ridicat de vitamina C în alimentaţie, este posibil să fi avut şi un regim alimentar mai sănătos pe ansamblu vorbind, care să afecteze sănătatea ochiilor lor.

Urmărește CSID.ro pe Google News