Românii, pe ultimul loc în topul consumului de lapte la micul dejun

Nutriţioniştii spun că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, dar românii nu sunt de aceeaşi părere. Mai bine de jumatăte sar peste micul dejun, conform unui studiu recent. Mai precis, doar 48% dintre românii între 18 şi 64 de ani iau frecvent micul dejun – adică zilnic sau aproape zilnic.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Românii, pe ultimul loc în topul consumului de lapte la micul dejun

Nutriţioniştii spun că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, dar românii nu sunt de aceeaşi părere. Mai bine de jumatăte sar peste micul dejun, conform unui studiu recent. Mai precis, doar 48% dintre românii între 18 şi 64 de ani iau frecvent micul dejun – adică zilnic sau aproape zilnic.

Şi asta cu toate că prima masă a zilei e obligatorie, spun nutritioniştii. Desigur, contează şi ce mâncăm. O ceaşcă de cafea pe stomacul gol nu e tocmai un mic dejun sănătos, spre deosebire de un pahar de lapte cu un sandviş sau cu biscuiţi.

Din păcate, românii au început să treacă şi peste obiceiul sănătos de a bea dimineaţa un pahar de lapte. La consumul de lapte ambalat suntem pe unul din ultimele locuri din Uniunea Europeană, cu doar 32 ml pe zi de persoană, adică de 12 ori mai puţin decât irlandezii, care conduc în acest top.

Cercetările arată că românii ar trebui să-şi regândească un pic modul în care încep ziua, dacă vor să fie mai sănătoşi, mai supli. Astfel, un studiu realizat de compania de cercetare 360 Insights pentru Tetra Pak pe un eşantion de 1.000 de români din mediul urban, cu vârste între 18-64 ani, arată că 48% iau micul dejun zilnic sau aproape zilnic iar 43% dintre aceştia savurează prima masă a zilei acasă. Obiceiul de a lua micul dejun nu are legatură cu existenţa unui copil în familie, deoarece doar jumătate dintre cei care iau micul dejun frecvent au copii, conform aceluiaşi studiu.

Totodată, consumul de lapte ambalat este redus în ţara noastră, dovadă a faptului că ne-am pierdut bunul obicei de a începe ziua cu un pahar de lapte. Dacă în Irlanda se consumă în fiecare an 145 de litri de lapte ambalat de persoană, iar în Finlanda 124 de litri, românii consumă în medie doar 12 litri pe an. Şi asta cu toate că studiile arată că laptele este în top 3 băuturi preferate dimineaţa iar specialiştii recomandă consumul a 2-3 porţii de lapte şi lactate pe zi.

Suntem curioşi să stim: voi aţi luat micul dejun azi? Şi dacă da, aţi băut măcar un pahar cu lapte? 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult