Acest condiment frecvent folosit în bucătărie, este şi un remediu natural cu multe beneficii.
Părinţii şi bunicii noştrii utilizau remedii tradiţionale cu muştar în caz de răceală, gripă şi contra durerilor de cap, sau sub formă de cataplasme împotriva pneumoniei, bronşitei, reumatismului, sciaticii, a durerilor musculare şi articulare.
În ceea ce priveşte valoarea nutritivă, muştarul este o sursă excelentă de antioxidanţi. Conţinutul său ridicat de seleniu şi magneziu aduce beneficii anti-inflamatorii. O cantitate mică, cât o linguriţă, oferă un impuls nutritiv puternic, oferind acizi graşi omega 3 şi omega 6, dar şi potasiu, calciu şi fosfor, mangan şi fier. Densitatea mare de substanţe nutritive din muştar accelerează metabolismul corpului în timp ce ajută la scăderea tensiunii arteriale.
Muştarul de masă făcut industrial pe lângă seminţe şi făină de muştar are în reţetă şi: aditivi alimentari, E-uri, substanţe de îngroşare, îndulcitori de sinteză, coloranţi, arome artificiale, iar să-ţi prepari singură un borcănel de muştar este foarte simplu, vezi mai jos reţetele.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Într-un castron de sticlă se pun seminţele de muştar. Peste ele se toarnă apă. Se lasă la înmuiat circa 2 ore. Apoi se înlătură apa şi cu ajutorul lui blender se transformă în pastă. Apoi se adaugă oţet şi puţină apă. Se îndulceşte cu puţină miere. După gust se adaugă hrean sau ghimbir şi sare. Se mai lasă 30 de minute, apoi se mai adaugă puţină apă. Este gata de consum.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se macină jumătate din boabele de muştar cât mai fin. Într-un vas de sticlă se amestecă mierea, sarea, oţetul, vinul şi pudra de turmeric. Făina şi boabele de muştar se pun în compoziţie. Apa se toarnă uşor. Pasta se depozitează în frigider şi se poate consuma după 2, 3 zile.