Alina Ene, mountain tour lider: „Şi la 67 de ani poţi învăţa să mergi pe bicicletă.” Ghidul biciclistului începător

Te gândeşti să (înveţi) să foloseşti (mai des) o bicicletă? Alina Ene, ghid turistic internaţional, a ajuns pe două roţi de una singură din România până în Iran.
  • Publicat:
Alina Ene, mountain tour lider: „Şi la 67 de ani poţi învăţa să mergi pe bicicletă.” Ghidul biciclistului începător
Alina Ene, ghid turistic - ”Şi la 67 de ani poţi învăţa să mergi pe bicicletă” - ghidul biciclistului începător, foto Radu Ţuţă

Se spune că mersul pe bicicletă nu se uită niciodată. Ei bine, nici nu se uită, dar se şi învaţă la orice vârstă. Şi nu doar pentru plimbări ocazionale ci şi pentru plimbări lungi, chiar foarte lungi. Protagonista noastră, Alina Ene – designer vestimentar, profesor şi ghid turistic internaţional, la vreo doi ani după ce a învăţat să conducă o bicicletă, s-a gândit să o conducă în direcţia Indonezia. Despre câteva dintre aventurile ei pe scurt în acest interviu – pregătim un material amplu, dar Alina vă va fi ghid dacă vă bate gândul să plecaţi la drum pe două roţi.

CSÎD: Noi ne ştim de mulţi ani, atunci când am lucrat la o şedinţă foto de modă şi am prezentat nişte rochii futuriste făcute de tine. Între timp, pe lângă modă, eşti călător cu ştate vechi şi ghid turistic. Fă o scurtă prezentare a ta şi pentru cititorii noştri, te rog.
Alina Ene:
Bună, sunt Alina, călătoare de profesie. La 26 de ani am învăţat să pedalez, iar doi ani mai târziu, în iunie 2014 am plecat pe bicicletă din faţa blocului, de una singură, cu direcţia Indonezia. La acel moment încă mă consideram designer vestimentar şi co-owner Coolta. Brandul trăieşte în continuare, deci încă puteţi cumpăra designed by Alina Ene şi chiar vă rog.
Am ajuns pe două roţi până în Teheran, Iran, de unde am zburat în Kuala Lumpur, Malaezia. Câteva pedale mai târziu am ajuns în Singapore de unde m-am îmbarcat cu direcţia Jakarta. Să călătoreşti trei zile pe vapor nu e deloc romantic, nu dacă le petreci la cală, împărţind acelaşi spaţiu cu zeci de alte suflete şi pe două picioare, şi pe patru şi cu antene. Au trecut nişte ani de atunci. Vreo trei ani de Indonezia: primul an l-am petrecut cu bursă Darmasiswa încercând să mă adaptez la realitatea locală. Apoi am lucrat vreun an şi jumătate ca lector la două colegii de modă din Jakarta. Am urât acel oraş. În total au fost vreo trei ani de Indonezia, ani în care am urcat munţi, călătorit şi trăit cu localnici, am învăţat limba cât să mă descurc într-o conversaţie banală; în care am iubit şi suferit ca un câine; trei ani în care am cunoscut îndeaproape depresia deconectării.
În 2017 am revenit în România şi am apăsat iar butonul de reset. Timp de doi ani mi-am canalizat toate energiile să transform dorul de ducă în profesie. Cel mai dificil tur a fost unul de 21 de zile prin Asia Centrală; cel mai frumos în Tanzania. Anul acesta ar fi fost anul confirmării în noul rol de tour leader. Ar fi trebuit să-mi petrec vara ghidând britanici prin Dolomiţi, în Nordul Italiei, şi, cu nişte efort, să obţin patalamaua de lider montan în Marea Britanie.
De data asta a apăsat reset universul. Până să-mi pot lua iar zborul prin lumea largă, desenez şi scriu despre propriile-mi dileme existenţiale: iubirea de sine şi cum să călătorim etic.

Alina Ene

Alina Ene în Kuala Lumpur cu bicicleta

Şi la 67 de ani se poate învăţa să mergi pe bicicletă

CSÎD: Ce sfaturi le dai celor care încă nu conduc o bicicleta, dar îndrăznesc să se viseze?

Alina Ene: Eu am învăţat la 26 de ani să pedalez. Leo Tolstoy a învăţat la 67 de ani. Cel care mi-a dat imboldul să plec în lume este un cicloturist rus pe care l-am găzduit şi care se pornise tocmai din Vietnam şi singura lui experienţă înainte să se pornească a fost o tură de vreo 30 de km. Scrie pe o hârtie toate limitările şi vezi câte sunt în controlul tău. E bine să înveţi să repari o pană şi cum să ai grijă de bicicletă. Recunosc că la capitolul ăsta ar trebui să-mi urmez propriul sfat. Ideea e că nu trebuie să fii expert în mecanică să te porneşti la drum. Ajută într-adevăr, dar din păcate în Romania nu cunosc prea multe oportunităţi pentru femei, specific, să înveţe.

Ghidul biciclistului începător

CSÎD: Care ar fi un kit al începătorului biciclist?
Alina Ene:
Pentru cicloturism: o bicicletă şi măcar o pereche de coburi, portbagaj, o geantă ghidon şi eşti gata de drum. Acum există si bikepacking care e mai versatil pentru că poţi explora şi cărări greu accesibile pentru o bicicletă de touring. Dacă intrăm în detalii tehnice gen ce tip de bicicletă: clasică/ trike/ recumbent, ce fel de şa, ghidon, dimensiune roţi, cadru etc sunt efectiv ”n” variaţiuni.
Eu m-am pornit cu un mountain-bike căpătat de la frate, în fapt, convertit oarecum într-o bicicletă de touring: V brakes, furcă fixă, ghidon fluture, coburi faţă-spate şi  geantă ghidon. Cauciucurile sunt foarte importante şi e bine să investeşti în ele. Mie mi-au fost donate ca şi coburile de altfel.
Pedalând, te obişnuieşti cu drumul!

Alina Ene

Alina Ene în Iran cu bicicleta

Ce conţine bagajul unui bicilist-călător

CSÎD:Ce conţine bagajul tău când mergi în călătorii cu bicicleta?
Alina Ene:
Kit de reparaţii bicicleta, echipament pentru campat, haine foarte puţine, crema de protecţie solară, instrumente pentru desenat, mâncare.

CSÎD: Cum vezi turismul în perioada pandemiei? Oamenii nu se vor opri, însă cum va fi mai safe şi posibil să călătorească?
Alina Ene:
Nu cred că sunt cea mai avizată să-mi dau cu părerea. Dacă nu depinzi de transport în comun, nu te pui în situaţii de risc care să necesite intervenţii de salvare, exerciţi bun simţ şi grijă faţă de ceilalţi respectând recomandările de distanţare fizică go for it. Cred că mai expus eşti într-o vizită la supermarket decât într-o tură la munte sau un tur de câteva zile cu bicicleta.  Eu am în gând un tur prin România dar să văd cât de ok este pentru că cicloturism presupune totuşi să depinzi de oamenii întâlniţi pe drum.

Alina Ene

Alina Ene în Armenia

Pe unde se poate călători cu bicicleta în România?

CSÎD: Ce zone din Romania ţi-ai dori să vizitezi?
Alina Ene:
Delta Dunării, orice zonă montană, Maramureş, Transfăgărăşan pe bicicletă. Eu nu am apucat să explorez propria ogradă prea mult. Când m-a prins dorul de ducă, dusă am fost.

CSÎD: Oare este România pregătită pentru foarte mulţi turişti pe bicicletă? Ce zone din România sau aproape de România ai recomanda pentru călătorii cu bicicleta, cort?
Alina Ene:
În 2013 am voluntariat pentru Outhentic România într-un proiect de cercetare de trasee turistice de-a lungul Dunării cu scopul de a extinde reţeaua Eurovelo. În Transilvania Fundaţia Adept a amenajat 107 km de traseu pentru mountain-bike care conectează satele săseşti. Pentru inspiraţie în alte părţi https://www.ciclotrasee.ro/. Cred că România are un potenţial turistic foarte mare dar nu cunosc suficient infrastructura cât să-mi dau cu părerea. Din 2014 am stat prea puţin pe acasă şi m-am înstrăinat de realitatea românească şi, acum, gestionez cel mai greu readaptarea asta forţată. (VA URMA)

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult