Antrenorul personal – cum NU ar trebui să fie!

Dacă nu ai disponibilitatea şi timpul necesar pentru a învăţa singur să faci sport în mod corect, atunci instructorul devine o persoană foarte importantă, iar alegerea lui una dificilă. De ce? Pentru că, teoretic, un instructor profesionist, pe lângă pregătirea de specialitate, ar trebui să aibă cunoştinţe de kinetoterapie, nutriţie şi psihologie.
  • Publicat:
Antrenorul personal - cum NU ar trebui să fie!

Dacă nu ai disponibilitatea şi timpul necesar pentru a învăţa singur să faci sport în mod corect, atunci instructorul devine o persoană foarte importantă, iar alegerea lui una dificilă. De ce?

Pentru că, teoretic, un instructor profesionist, pe lângă pregătirea de specialitate, ar trebui să aibă cunoştinţe de kinetoterapie, nutriţie şi psihologie.

Nu este suficient să fi făcut sport de performanţă, să fi absolvit Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport sau un curs de instructori. Trebuie să fie la curent în permanenţă cu ultmele tendinţe, să meargă la conferinţele organizate pe această temă, să fie capabil să facă programe personalizate elevilor săi, să fie creativ şi să-i placă ceea ce face.

„Atunci când începi colaborarea cu un instructor, acesta trebuie să îţi facă o evaluare corectă şi realistă. Dacă îţi promite rezultate spectaculoase în 2-3 luni…te păcăleşte. Programul de sport întocmit este obligatoriu să ţină cont de capacităţile tale fizice, orarul zilnic, situaţia medicală, obiectivele propuse şi regimul alimentar„, sfătuieşte Carmen Brumă în cartea sa „Cum am dat jos 30 de kilograme şi nu le-am mai pus înapoi”.

Instructorul trebuie să stea aproape tot timpul lângă tine atunci când lucrezi, pentru a se asigura că execuţi corect exerciţiile şi că nu te accidentezi. Dacă în timpul unui exerciţiu simţi dureri, e bine să te opreşti, indiferent ce va spune instructorul. Dacă e profesionist, te va sfătui şi el acelaşi lucru.

Renunţă la instructorii care te forţează să lucrezi cu greutăţi foarte mari, pe care de abia le poţi urni. Dacă suferi de afecţiuni ale coloanei vertebrale, nu trebuie să foloseşti greutăţi foarte mari, iar poziţiile în care lucrezi trebuie să îţi izoleze spatele.

Un instructor care e nemulţumit mereu de performanţele tale, care nu remarcă niciodată progresele  făcute, te poate demoraliza şi forţa să renunţi. Mai bine schimbă instructorul!

Pe de altă parte, dacă îţi spune încontinuu cât de minunată eşti atunci când te îngraşi în loc să slăbeşti şi vii rar la sală, iar nu e bine. Un antrenor bun şi cu experinenţă va şti întotdeauna să găsească echilibrul între aceste două atitudini.

Există şi cazuri în care instructorul recomandă să nu se bea apă sau alte lichide în timpul antrenamentului şi încă trei ore după. Nu renunţa la apă în acest caz, ci la instructor!

Există, de asemenea, antrenori personali care te sfătuiesc să iei diverse suplimente nutritive dubioase, pe bază de efedrină, care blochează absorbţia grăsimilor, taie pofta de mâncare şi te ajută să slăbeşti. Efedrina este periculoasă, indiferent ce îţi spune instructorul, pentru că măreşte pulsul, tensiunea arterială, provoacă palpitaţii, deshidratare şi accidente vasculare. În America au fost persoane care chiar au murit din această cauză!

Nu lua de bune sfaturile unui instructor numai pentru că acesta este angajatul unei săli de sport şi presupui că este un profesionist şi „ştie ce vorbeşte”. Verifică mai multe surse!

De asemenea, dacă antrenamentele tale sunt aceleaşi de peste 6 luni, fără să se schimbe ceva în structura sau ordinea exerciţiilor, nu e semn bun. Organismul se obişnuieşte şi nu mai reacţionează dacă antrenamentele sunt trase la indigo.

Un instructor care îţi promite că nu vei mai avea burtă dacă faci mii de abdomene, fără să îţi amintească despre importanţa exerciţiilor cardio şi a alimentaţiei, este un amator.

Chiar dacă pare o abordare superficială, imaginea unui antrenor personal este o carte de vizită pe care n-ar trebui s-o treci cu vederea. Colăceii şi musculatura netonifiată nu-l recomandă pe posesor pentru poziţia de antrenor personal. De ce n-a aplicat în cazul lui ceea ce are pretenţia că te va învăţa pe tine? Oare nu cumva metodele lui n-au funcţionat?

Prin urmare, analizează bine „piaţa” sălilor de sport şi a instructorilor, deoarece aceste aspecte contribuie la îndeplinirea scopului pe care ţi l-ai propus: topirea kilogramelor şi un corp armonios.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Alergatul - beneficii în toate planurile
Alergatul - beneficii în toate planurile