Te dor umerii? Dr. Radu Paraschiv explică din ce cauze se instalează durerea şi când este cazul să mergi la ortoped

Sporturi precum tenis, înot, fotbal, baschet sunt cunoscute pentru afecţiunile ce pot apărea la umeri din cauza accidentărilor. Atenţie la încălzire,stretching.
  • Publicat:
Te dor umerii? Dr. Radu Paraschiv explică din ce cauze se instalează durerea şi când este cazul să mergi la ortoped
Te dor umerii? Dr. Radu Paraschiv explică din ce cauze se instalează durerea şi când este cazul să mergi la ortoped, foto arhivă

Durerile de umeri au cauze diverse – de la cărat greutăţi mari, practicarea unor sporturi precum tenis, baschet, la dormit în poziţii incomode, dar şi traumatisme, luxaţii, subluxaţii sau chiar probleme ale coloanei vertebrale. Am dezbătut subiectul cu un medic chirurg ortoped, specializat în traumatologie sportivă dr. Radu Paraschiv.


CSÎD: Din ce cauze poate apărea durerea la nivelul umerilor?
Dr. Radu Paraschiv:
Cel mai frecvent durerile la nivelul umărului apar în urma practicării sporturilor (tenis, volei, handbal, etc.), mişcărilor repetitive (microtraumatisme repetate) sau traumatisme severe (fracturi, luxaţii), dar pot apărea şi în cazul afecţiunilor coloanei cervicale (de aceea un examen clinic şi paraclinic – RMN sunt obligatorii pentru stabilirea unui diagnostic corect)

Afecţiuni frecvente ale umerilor

CSÎD: Care sunt cele mai frecvente afecţiuni ale umărului?

Dr. Radu Paraschiv: Din cauza complexităţii şi a mobilităţii foarte mari a articulaţiei există multiple afecţiuni ce pot apărea. Cel mai frecvent tratez următoarele patologii:

afecţiuni tendinoase – tendinite şi leziuni ale coafei rotatorilor. Coafa rotatorilor este formată din 4 muşchi (supraspinos, infraspinos, subscapular şi rotund mic) care au originea pe scapulă şi se inseră pe porţiunea anterioară şi laterală a capului humeral. Tendoanele acestor muşchi se pot rupe în cazul unor traumatisme severe sau în cazul persoanelor peste 60 de ani se pot rupe în urma microtraumatismelor repetate (în special din cauza scăderii calităţii ţesuturilor). Cel mai frecvent tratăm leziuni ale tendonului muşchiului supraspinos
instabilităţi de umăr – cel mai frecvent apar în cazul persoanelor tinere sau al sportivilor.
Fracturi – fracturile humerusului şi claviculei sunt cele mai frecvente
Artroza – cel mai frecvent apare posttraumatic (în urma fracturilor humerusului proximal).

Încălzirea muşchilor şi stretchingul corect ajută umerii înainte de sport

CSÎD: Ce exerciţii fizice, sporturi sunt recomandate pentru a menţine umerii sănătoşi?

Dr. Radu Paraschiv: Este foarte greu de precizat care ar fi sporturile ce ne ajută să păstrăm umerii sănătoşi, dar mai important este să le cunoaştem pe cele care ne afectează cel mai mult umărul: tenis, înot, fotbal, baschet, etc.
Cel mai important lucru este prevenţia. Astfel trebuie să ne asigurăm că avem un echipament adecvat pentru practicarea diferitelor sporturi, sa facem o încălzire corectă, iar la sfârşitul antrenamentului este recomandat strechingul.

CSÎD: Ce facem atunci când sesizăm dureri la nivelul umerilor?
Dr. Radu Paraschiv:
Totuşi în cazul apariţiei durerilor, acestea nu trebuie neglijate. În primul rând trebuie să evitaţi mişcările care vă produc dureri şi să consultaţi un medic ortoped supraspecializat în traumatologia sportivă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult