Mă numesc Andra şi sunt “Armandoholică” – adică dependentă de un antrenor grozav, unul dintre cei mai buni instructori care m-au torturat vreodată.
Se numeşte Armando Lungu (prenumele i se trage de la Maradona, nu vă gândiţi la telenovele) şi îl găsiţi la WorldClass Bucureşti.
Renumit pentru orele sale de cycling, la care rezervările se epuizează în timp record, şi temut pentru hotărârea cu care luptă să-ţi şteargă cuvântul „imposibil” din cap. L-am descusut pentru voi!
CSÎD: O să încep direct cu ce le doare pe cititoare: secretul slăbitului perfect. Dacă nu-l ai tu, atunci cine? Vrem câteva sfaturi de subţiat de la un om care sculptează siluete pentru fete.
Armando Lungu: Suntem diferiţi, aşa că fiecare avem un „secret” care să ne ajute să slăbim. Totuşi pot să confirm că ambiţia şi determinarea de-a avea o alimentaţie sănătoasă şi a face sport de 3-4 ori pe săptămână influenţează felul în care arată o siluetă.
Este obligatoriu să ai aproximativ 5 mese pe zi – 3 principale şi 2 gustări. Prima gustare între mic dejun şi prânz trebuie să conţină unul sau două fructe (mere, grepfrut, avocado), iar cea de-a doua – fructe oleoginoase (migdale, nuci, caju, alune de pădure). În privinţa sportului, sfatul meu este să îţi surprinzi organismul ori de câte ori faci sport! Este foarte important să dăm de fiecare data alt stimul muşchilor. Combină antrenamentele de tip cardio cu antrenamentele cu greutăţi!
CSÎD: La polul opus, ce să nu facă sub nicio formă o doritoare de talie? Unde greşeşte cel mai tare când îi căşună pe o rochie mărimea S?
A.L.: O doritoare de talie frumoasă ar trebui să nu facă marea greşeală de a se înfometa! Mulţi oameni îşi doresc să piardă cât mai multe kilograme în cât mai scurt timp şi recurg la „dieta fără mâncare”. Pe lângă înfometare, doritoarele de talie S trebuie să renunţe la carbohidraţii răi din alimentaţie (de exemplu: pastele făinoase şi pâinea albă), la dulciuri, la sucuri carbogazoase (conţin mult zahăr).
CSÎD: Eşti un fel de rege neîncoronat al cyclingului – cunoscut şi ca spinning. Cum de s-a format legătura asta între tine şi acest sport? Cum reuşeşti să creezi dependenţă?
A.L.: Hahaha, mulţumesc pentru acest „titlu”! Dar sunt doar un om extrem de pasionat de ceea ce face. Mărturisesc că, la început, relaţia mea cu această clasă a fost una uşor rezervată pentru că îmi era teamă că predând-o, mai ales de atâtea ori pe săptămână, voi pierde masă musculară. Imediat după prima clasă predată, mi-am dat seama că mi se potriveşte ca o mănuşă, deoarece produce o energie şi o stare de bine cum multe alte tipuri de clase de aerobic nu o fac.
Între timp am primit licenţa de instructor Bronze Level de la Schwinn şi, bineînţeles, am învăţat mult mai multe lucruri importante despre acest tip de efort, iar frica mea că aş putea pierde masă musculară a fost total neîntemeiată. Dependenţa la care te referi vine de la faptul că atunci când ţin o clasă de cycling sunt foarte relaxat, încerc să mă simt bine şi când reusesc asta, sunt sigur că şi oamenii se simt bine.
CSÎD: Cum ai ajuns tu, fotbalist în formare în Banat, să remodelezi trupuri şi să ridici munţi de voinţă cu amatorii de sport din Bucureşti?
A.L.: Povestea jucătorului de fotbal Armando Lungu s-a terminat prea devreme. După o accidentare şi o operaţie la picior la 18 ani, şi apoi, la 20 de ani, un accident de schi, cu o lovitură dură la cap plus o recuperare grea. Privesc însă partea plină a paharului şi acum cred că poate tot răul a fost spre bine. Am primit o ofertă de a lucra ca antrenor personal în Arad, la acea sala am muncit aproximativ 1 an şi jumătate alături de nişte oameni minunaţi, lângă care am reuşit să învăţ multe lucruri importante.
Apropo de asta, este adevărat că meseria se fură şi nu se învaţă, iar eu am avut de la cine să “fur”. Apoi, de ziua mea de naştere, m-am uitat pe site-ul Worldclass-ului şi admiram pozele antrenorilor personali… şi mi-am pus o dorinţă, care avea să se înceapă să se împlinească peste 6 luni. Am vrut să ajung unul din cei mai buni antrenori din România. Acum că am ajuns la Bucureşti, realizez că orice este posibil dacă îţi doreşti cu adevărat! Sper să reuşesc să transmit acest gând tuturor oamenilor cu care lucrez.
CSÎD: Te văd uneori că vii bandajat la ore. Alţii, abia aşteaptă un strănut ca pretext bun de a nu trece pe la sală. De unde te aprovizionezi cu motivaţie? Să cumpărăm şi noi tot de acolo…
A.L.: Nu-mi place să renunţ! De foarte multe ori am fost accidentat grav (ruptură musculară, tendonită patelară), am avut diferite dureri, am fost răcit şi multe altele. Atunci când am o durere sau o problemă, mă gândesc că foarte mulţi oameni vin la sală, după 8-10 ore de muncă, special pentru clasele mele şi nu am cum să dezamăgesc. Suntem oameni şi noi instructorii, avem şi noi dureri, dar cu toate astea, în faţa clienţilor suntem „invincibili”.
De unde mă aprovizionez cu motivaţie? Am un loc secret. Dacă vreţi să îl găsiţi şi voi, intraţi adânc în mintea voastră şi lăsaţi acolo un obiectiv măreţ şi nu vă opriţi decât atunci când aţi ajuns la el. Vă opriţi la acest obiectiv doar pentru a stabili unul şi mai măreţ! Aşa fac eu şi mă motivez singur, oricât de greu ar fi. Am aflat că, de fapt, corpul nostru este o „maşinărie” puternică dacă psihic suntem puternici.
CSÎD: 3 sfaturi bune de tot pentru amatorii de mişcare?
A.L.: Sfatul numărul 1: Să nu sară peste partea de încălzire! Foarte mulţi oameni ajung în sală, rotesc braţele de 2-3 ori şi dau drumul la antrenament neîncălziţi. Sfatul meu este ca, indiferent de antrenamentul care urmează, să faci o încălzire generală de aproximativ 10 minute, pentru a creşte temperatura corpului şi a pregăti organismul pentru efort din toate punctele de vedere.
Sfatul numărul 2: Să fie odihniţi atunci când vin la un antrenament! Am auzit mulţi oameni spunând :”Azi sunt obosit, aseară am dormit 3-4 ore şi azi nu fac decât 30 de minute intense”. Sfatul meu este ca atunci când sunteţi obosiţi mai bine să amânaţi antrenamentul şi să reveniţi în altă zi când puteţi să faceţi un antrenament la potenţial 100% pentru a obţine rezultate bune.
Sfatul numărul 3: La sfârşitul fiecărui antrenament să nu lipsească exerciţii de stretching! Exerciţiile de stretching ajută la menţinerea tonusului muscular şi îmbunătăţesc poziţia corpului, circulaţia sângelui.
CSÎD: Ce mâncăm înainte de sală şi ce mâncăm după (şi de ce)?
A.L.: Înainte de a face sport trebuie să mâncăm carbohidraţi pe care să îi folosim drept energie pentru antrenament. Vă dau câteva exemple: un bol cu cereale, o banană, un smoothie, nişte biscuiţi dietetici. După antrenament, este bine să mâncăm sau să bem ceva în următoarele 20 de minute pentru a repara musculatura, de exemplu un shake proteic, un pahar cu lapte sau un iaurt dietetic.
Masa principală după sală, trebuie să vină după 1-2 ore şi trebuie să conţină atât proteine, cât şi carbohidraţi. Este important să consumăm legume la grătar, supe de legume, salate, carne de peşte sau carne de pui la grătar.
CSÎD: Cum arată meniul zilnic al unui antrenor de succes? Bănuiesc că eşti şi tu om şi le simpatizezi pe amandine. Sau nu?
A.L.: La masa de dimineaţă mănânc cereale integrale cu lapte, iaurt cu cereale sau salată de fructe. Până la masa de prânz, mai mănânc 2 fructe ca şi gustare, la masa de prânz încerc tot timpul să îmi iau doza de proteine, fie din piept de pui/curcan, fie din peşte ori vită. După masa de prânz mă opresc la magazin pentru a-mi cumpăra fructe oleoginoase şi mănânc cam 50 de grame până la ultima masă a zilei.
La cină, de cele mai multe ori mănânc diferite salate sau revin la ce am mâncat la prânz, carne de peşte sau pui. Cu 2-3 clase de aerobic pe zi, consum foarte multe calorii, aşa că mănânc mai mulţi carbohidraţi, am nevoie de energie. La noi, instructorii, se poate aplica vorba „Fă ce zice popa, nu ce face popa!” 🙂 Nu simpatizez amandinele, dar recunosc că am şi eu o slăbiciune – îmi plac clătitele cu dulceaţă.
CSÎD: Sportul regulat influenţează cumva viaţa sexuală? Şi dacă da, cum?
A.L.: Între sport şi viaţa sexuală există o relaţie directă, deoarece în ambele cazuri există serioase cheltuieli de energie. În cazul femeilor, sportul ajută la creşterea libidoului. Pe bărbaţi îi ajută la prevenirea unor probleme care pun capăt vieţii sexuale. Conform cercetătorilor, bărbaţii care nu au o formă fizică prea bună, nu sunt la fel de „rezistenţi” precum cei care fac sport regulat
CSÎD: Încheiem cu o întrebare care poate stă pe buzele multora, dar, de obicei, acolo rămâne: cum arată femeia perfectă pentru un antrenor? Fizic vorbind, desigur.
A.L.: Nu cred în perfecţiune, dar pot să spun că mie îmi plac femeile care fac sport şi care au grijă de corpul lor. Nu trebuie să aibă dimensiuni de fotomodel, 90-60-90. Femeile care fac sport sunt mai vesele, iar bucuria transmite frumuseţe.
Dacă v-a cucerit, găsiţi mai multe informaţii pe www.armandolungu.ro.