Înotul: beneficii, stiluri de înot şi riscuri

Acest sport este foarte agreat de catre adeptii sai pentru ca reprezinta o maniera ideala de relaxare si de tonifiere musculara. Avantajul principal al acestuia este ca se poate poate practica oricand pe parcursul anului, atat in aer liber cat si in sali
  • Publicat:
Înotul: beneficii, stiluri de înot şi riscuri

Daca te-ai hotarat sa te apuci de inot, e bine sa alegi un costum de baie confortabil. Pentru inotul in aer liber este de asemenea importanta folosirea unei lotiuni cu protectie UV. Pentru cei care nu stapanesc prea bine secretele inotului, un instructor poate da un ajutor important.

Pe lânga beneficiile aduse sanatatii, inotul favorizeaza o conditie fizica de invidiat. Acest tip de sport tonifica atit fesele, cit si muschii pectorali. Coapsele, gambele si abdomenul se vor forma armonios, iar muschii omoplatilor vor avea tendinta de a se dezvolta.

Inotul va ajuta enorm in problemele de circulatie sau de coloana. Si femeilor insarcinate le este recomandat inotul, deoarece acest sport ajuta la indreptarea muschilor abdominali si a umerilor, zone foarte solicitate ale trupului unei gravide. Miscarea in apa poate reduce si durerile incheieturilor, presiunea ridicata a singelui si disconfortul asociat cu sarcina.

Beneficiile inotului

• creste rezistenta recardio-pulmonara;
• stimuleaza circulatia sangvina;
• contribuie la mentinerea unei tensiuni arteriale stabile;
• reduce riscul bolilor cardiovasculare;
• dezvolta majoritatea grupelor musculare (mai mult de doua treimi din intreaga suprafata musculara);
• intareste ligamentele articulare, prevenind posibilele leziuni;
• imbunatateste postura corporala;
• dezvolta flexibilitatea;
• genereaza stari de bine, pozitive;
• ajuta la imbunatatirea starilor de anxietate si amelioreaza simptomele de depresie;
• relaxeaza muschii dupa stresul unei zile obositoare;
• stimuleaza cresterea si dezvoltarea fizica si psihica;
• imbunatateste dezvoltarea psihomotorie.

Stiluri de inot

1. Tipul bras: pe burta, se tin picioarele indoite lateral si se fac miscari circulare, asemanatoare cu miscarile broscutei. Bratele se duc intii in fata, cu palmele apropiate, intoarse spre exterior, apoi se indeparteaza pe lateral, urmind o apropiere in forta a coatelor, (astfel se impinge foarte mult apa si inaintarea se face cu mai multa viteza). Miinile se duc din nou in fata capului. Miscarile miinilor trebuie sa fie coordonate odata cu cele ale picioarelor.

2. Tipul spate: pe spate, se duc miinile intinse alternativ pe linga corp, in miscare circulara. In momentul atingerii apei, se indoaie bratul. Cotul intra primul, iar palma se face caus. Talpile picioarelor se indoaie sus-jos, cit mai in viteza posibil.

3. Tipul liber: se tine capul in apa, cu ochii deschisi, timp in care se sufla in apa. Miscarile bratelor sint alternative. De exemplu, se porneste cu bratul drept intins in fata, iar stingul executa o miscare circulara, cotul fiind usor indoit, iar palma in forma de caus. In acest timp se indoaie picioarele sus-jos, de la genunchi. Capul se ridica din apa la fiecare trei brate inotate si se respira cind intr-o parte, cind in alta.

4. Tipul fluture: se duc ambele brate concomitent in fata, palmele fiind paralele cu nivelul apei. Bratele imping foarte puternic in apa cind ajung la nivelul soldului, cu palmele facute caus. Apoi se scot miinile din apa. Se da din picioare alternativ cu bratele – picioarele sint drepte, apropiate si se indoaie gleznele in sus si in jos, concomitent.

Pericolele din piscine si stranduri

Tineti cont insa de calitatea apei in care inotati. Inotul este de departe una din cele mai bune alegeri cand vine vorba de sport si relaxare, insa atunci cand intra in discutie clorul, biochimia organismului poate sa sufere perturbari majore.

Clorul este un produs chimic extrem de periculos pentru organism atunci cand este absorbit prin piele sau inhalat. Avand in vedere ca majoritatea bazinelor de inot sunt supraincarcate cu clor, riscurile imbolnavirii sunt ridicate.

Uite de ce anume poti sa suferi daca esti un impatimit al inotului in bazin.

Urmărește CSID.ro pe Google News