Întindere musculară: simptome, cauze şi metode de prevenire

Întinderile musculare dau dureri şi limitează mobilitatea. Vestea bună este că întinderile uşoare pot fi tratate acasă, cu gheaţă, căldură şi medicamente antiinflamatoare!
  • Publicat:
Întindere musculară: simptome, cauze şi metode de prevenire

Ai pus un picior în mod greşit pe cea mai mică denivelare sau ai alergat fie de plăcere, fie, de exemplu, după un autobuz? Te-ai împiedicat sau ai ratat o treaptă de scară? Ei bine, este posibil să te alegi cu o întindere la gleznă sau cu o durere puternică la nivelul tibiei.

Nu le ignora, ci tratează-le conform recomandărilor medicului specialist! Întinderile musculare necesită odihnă şi recuperare!

Întindere musculară: simptome

Specialiştii susţin că întinderea musculară se produce atunci când muşchiul este suprasolicitat sau rupt. Aceasta poate să apară pe fondul unei suprautilizări a unui muşchi. De regulă, întinderile musculare sunt localizate cel mai frecvent în partea inferioară a spatelui, la gât, umeri şi la tendonul popliteu, adică la muşchiul din spatele coapsei.

De cele mai multe ori, întinderile dau dureri şi limitează mobilitatea. Vestea bună este că întinderile uşoare sau moderate pot fi tratate acasă, cu gheaţă, căldură şi medicamente antiinflamatoare, la recomandarea medicului specialist. Dar cele severe necesită obligatoriu un tratament medical şi vizita implicită la camera de gardă a unui spital.

Principalele simptome sunt:

  • Debut spontan al durerii
  • Inflamaţie
  • Vânătaie la locul dureros
  • Spasme musculare
  • Tumefierea (umflarea) zonei afectate

Simptomele de întindere uşoară dispar de regulă în câteva săptămâni, însă cele severe pot dura şi câteva luni, până se produce o vindecare totală.

Cauzele întinderilor musculare

Conform specialiştilor, o întindere musculară poate să apară în urma unor leziuni sau a unor traumatisme.
Cauzele sunt variate, precum:

  • Încălzirea executată incorect înainte de activitate fizică
  • Alunecarea
  • Dezechilibrarea

De asemenea, nu este exclus să te alegi cu o întindere musculară dacă la birou, pe scaun, îţi menţii gâtul sau spatele într-o poziţie greşită pentru o perioadă îndelungată.

Cele mai frecvente întinderi musculare au loc iarna, fiindcă muşchii sunt mult mai rigizi la temperaturile cu minus. Totodată, cele mai dese apar la gleznă, iar cei mai afectaţi sunt sportivii.

Cum poţi trata acasă întinderile musculare

În multe cazuri, întinderile musculare pot fi tratate acasă. Trebuie să te odihneşti şi, chiar dacă durerea nu este mare, efortul şi mişcarea nu vor face decât să agraveze roblema.

Atenţie! Ai grijă să nu exagerezi cu repausul, fiindcă prea multă odihnă poate duce la slăbirea muşchiului.
De aceea, după trei zile poţi să-ţi foloseşti uşor, uşor muşchiul afectat.

De asemenea, pune gheaţă pe locul afectat, fiindcă aceasta va reduce inflamaţia şi va ameliora durerea. Îţi poţi proteja articulaţia şi micşora inflamaţia cu ajutorul unui bandaj elastic, pe care îl poţi achiziţiona din orice farmacie.

Cum putem evita întinderile musculare

O serie de măsuri preventive te pot feri de apariţia întinderilor musculare. Acestea sunt:

  • Înainte de orice exerciţiu, încălzeşte-ţi muşchii gambei.
  • Dacă îţi place să alergi, fă-o pe o suprafaţă fără asfalt. Aleargă pe pământ sau iarbă, dar fără denivelări.
  • Ai grijă cu ce te încalţi! Cere părerea specialiştilor atunci când alegi încălţări sportive. Mai mult, cumpără întotdeauna pantofi potriviţi pentru sportul practicat de tine sau de copilul tău.
  • La birou, nu sta în aceeaşi poziţie mult timp. Ridică-te şi fă mişcare. Ia o pauză de 2-3 minute, la fiecareoră petrecută la calculator.
  • Nu te ridica brusc din poziţia şezut şi evită mişcările bruşte.

Când e cazul să mergi la medic

În czul în care o întindere este urmată de durere puternică, inflamaţie şi echimoză (vânătaie) mare, trebuie să ajungi de urgenţă la spital pentru o radiografie. Este posibil să ai un os fracturat!

Sursa: DONAinfo

Urmărește CSID.ro pe Google News
4 tehnici de combatere a stresului
4 tehnici de combatere a stresului
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”