10 alimente care întăresc sistemul imunitar. Dacă le mănânci, nu mai răcești tot anul

În fiecare an, în fiecare sezon rece, suntem preocupați de sănătatea noastră și sistemul imunitar. Pentru sezonul rece, iată o listă cu 10 alimente care întăresc sistemul imunitar.
  • Publicat:
10 alimente care întăresc sistemul imunitar. Dacă le mănânci, nu mai răcești tot anul
Foto: shutterstock

În fiecare an, în fiecare sezon rece, suntem preocupați de sănătatea noastră și sistemul imunitar. Căutările din Google ne arată că există o preocupare a românilor atunci când vine vorba de acest subiect, mai ales când vedem un interes crescut pentru „alimente care întăresc sistemul imunitar”. Ca rezultat, avem peste 200.000 de sugestii cu liste interminabile care includ citricele, peștele, iaurtul și alte condimente.

Sistemul imunitar este extrem de complex, fiind alcătuit din celule, țesuturi și organe care identifică un potențial patogen, precum bacterii, virusuri sau fungi care, atunci când intră în organism sunt neutralizate. Multe vitamine, minerale și compuși bioactivi din alimente joacă un rol important în sistemul imunitar.

Potrivit unei cercetări, cei mai importanți nutrienți esențiali pentru imunitate sunt vitaminele A, B, C, D, E, acidul folic, acidul linoleic, cuprul, fierul, seleniul și zincul. Potrivit cercetării, carențele acestor nutrienți pot compromite capacitatea organismului de a lupta împotriva patogenilor.

Alimente care întăresc sistemul imunitar

Pentru sezonul rece, iată o listă cu 10 alimente care întăresc sistemul imunitar.

Fructele de pădure

Indiferent ce alegi, află că fructele de pădure sunt bogate în vitamina C și antioxidanți care întăresc sistemul imunitar, se arată într-o recenzie publicată în jurnalul Molecules. Acestea conțin antocianină, care oferă culoarea vibrantă fructelor, fiind totodată benefice sistemului imunitar.

Usturoiul

Există peste 5.000 de cercetări publicate despre usturoi și rolul lui vizavi de sistemul imunitar. Potrivit Universității din Rochester, alliina este principalul compus bioactiv din usturoi, care acționează ca agent antibacterian. De asemenea, usturoiul conține alicină, care acționează ca un antibiotic natural.

Verdețurile

Spanacul, varza kale și alte verdețuri conțin vitamina C și antioxidanți perfecți pentru sistemul imunitar. Acestea conțin nutrienți meniți să îmbunătățească sistemul imunitar, inclusiv fibre pentru sănătatea tractului gastrointesinal și sute de compuși bioactivi.

Cruciferele

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Cell, cruciferele au un impact direct asupra semnalelor care declanșează limfocitele intra-epiteliale, o clasă importantă a celulelor imunitare care servesc în prima linie pentru a apăra organismul de patogeni.

Cartofi dulci

Culoarea vibrantă a cartofilor dulci reflectă conținutul antioxidant care ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar. Un cartof dulce mediu oferă 100% vitamina A din necesarul zilnic recomandat. Un studiu arată că acesta ajută la prevenirea deficitului de vitamina A.

Citricele

Citricele sunt o sursă excelentă de vitamina C, acid folic și sute de alte substanțe bioactive care ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar. Potrivit unei cercetări publicate în Frontiers in Immunology, citricele ajută la reducerea stresului oxidativ și astfel se țin sub control inflamațiile sistematice.

Migdalele

Migdalele sunt excelente pentru sistemul imunitar, iar asta pentru că sunt bogate în vitamina E. Conțin 4 grame de fibre, grăsimi sănătoase nesaturate și 6 grame de proteină vegetală, magneziu, seleniu, cupru, zinc și vitamina E.

Semințele

Excelente pentru răceală, semințele ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor. Un studiu publicat în Advances in Nutrition arată modul în care seleniul promovează răspunsul imunitar. Semințele de dovleac, susan și cânepă sunt bogate în vitamine B, fibre și zinc, nutrienți esențiali pentru lupta împotriva bacteriilor și virusurilor.

Ciupercile

Ciupercile te apără împotriva multor infecții, motiv pentru care se folosesc de mii se ani în culturile chinezești, egiptene, grecești și romane. Potrivit Institutului Național de Sănătate, sistemul imunitar are nevoie de vitamina D pentru a îndepărta bacteriile și virusurile, iar ciupercile sunt singurele care produc vitamină D.

Iaurtul

Iaurtul este considerat un accelerator al sistemului imunitar, iar asta datorită culturilor vii și active pe care le conține și care ajută la îmbunătățirea microbiotei tractului gastrointestinal.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult