10 alimente interzise în diabet și alternative sigure pentru glicemie

  • Publicat:
  • Actualizat:

Descoperă 10 alimente interzise în diabet, care trebuie evitate sau consumate cât mai rar pentru a ține sub control nivelul glicemiei. Nu-ți face griji, le poți înlocui cu alte preparate delicioase și mult mai sănătoase!

Aceste exemple de alimente interzise în diabet pe care ți le oferim mai jos sunt contraindicate și dacă ai colesterolul ridicat sau hipertensiune. Așadar, evită-le pentru a avea o glicemie optimă, un nivel al colesterolului în parametri și tensiune „de aviator”.

Produse de patiserie

Merdenele, ștrudele, pateuri umplute, cornulețe și alte asemenea produse de patiserie conțin cantități imense de zahăr, făină și grăsimi trans. De asemenea, în ele sunt adăugați diverși conservanți chimici și agenți de colorare și aromatizare. Toate aceste ingrediente nu numai că provoacă creșteri rapide ale glicemiei, urmate de o și mai abruptă scădere a acesteia, marcată de oboseală și somnolență, ci și creștere în greutate, dureri abdominale sau chiar probleme mai grave.

În locul acestora, alege gustări sănătoase, cum ar fi un fruct, o mână de nuci sau o lingură de unt de arahide neîndulcit pe o rondelă de orez expandat.

Cereale îndulcite 

Cerealele integrale sunt perfecte atât la dietă, cât și în alimentația bolnavilor de diabet, dar multă lume le confundă cu cerealele colorate, îndulcite și cu diverse umpluturi din comerț (așa-numitele pernuțe) care numai sănătoase nu sunt.

Dacă îți începi ziua cu un bol mare de lapte cu cereale dulci, la scurt timp nivelul de zahăr din sânge crește alarmant, la fel și producția de insulină, pentru a face față „valului” de glucoză. Astfel, în timp, apare riscul de rezistență la insulină și de instalare a diabetului, obezității, precum și a bolilor de inimă sau chiar a cancerului.

Înlocuiește cerealele dulci de la micul dejun cu fulgi de ovăz în combinație cu puțin lapte și fructe de pădure sau musli fără adaos de zahăr ori sirop de fructoză. Astfel vei ține sub control glicemia și vei avea și un tranzit intestinal optim.

Carne grasă

Uită de ceafa de porc, coaste, piept de porc, cârnați și alte tipuri de cărnuri cu conținut mare de grăsime dacă vrei să previi complicațiile diabetului. Carnea roșie consumată în exces este asociată cu un risc mai mare de obezitate, diabet, cancer de colon sau boli cardiovasculare.

În schimb, sunt permise pieptul de pui sau de curcan, friptura macră din mușchi de porc sau vită, cotletul.

Carbohidrați „albi”

Tot ce este preparat cu făină albă, orezul, pastele constituie „carbohidrați albi” fără nicio valoare nutritivă. Mai mult, astfel de alimente provoacă creșteri bruște ale glicemiei și acumularea kilogramelor, precum și creșterea nivelului de colesterol „rău”.

Înlocuiește făinoasele albe cu orez brun, quinoa, paste și pâine din cereale integrale, amaranth.

Fructe uscate, deshidratate, confiate

Fructele sunt desertul ideal pentru a satisface pofta de dulce, dar mare atenție la conținutul de zahăr, mai ales dacă ai diabet. Evită fructele deshidratate, confiate, de tipul stafidelor, merișoarelor, curmalelor, caiselor, prunelor.

Alege în schimb fructe proaspete, dar atenție la cantitate – orice aliment, oricât ar fi de sănătos, în cantitate mare devine periculos pentru sănătate.

Carne procesată

Majoritatea mezelurilor din comerț „gem” de sare, grăsimi, zahăr adăugat și tot felul de aditivi și potențatori de aromă care au un impact nociv asupra sănătății. Numeroase studii au asociat consumul zilnic de produse semipreparate de tip mezeluri, cârnați, crenvurști cu boli de inimă, diabet, afecțiuni dermatologice sau cancer.

Înlocuiește astfel de non-alimente cu opțiuni mai sănătoase, cum ar fi șunca slabă de pui, curcan, ton sau ouă fierte tari, excelente surse de proteine.

Cartofi prăjiți

Cartofii în sine nu dăunează neapărat glicemiei, dacă ținem cont de cantitate.  Dar dacă le adăugăm acestora și cantitatea imensă de ulei în care sunt prăjiți, plus sarea care le dă gust, devin o bombă cu ceas pentru sănătatea inimii, deoarece grăsimile se acumulează pe vasele de sânge iar sodiul forțează inima să pompeze mai mult sânge, cauzând hipertensiune.

O variantă mai sigură este să prepari cartofi dulci la cuptor, fără adaos de ulei, cu condimente din belșug. Sau să înlocuiești cartofii cu nap, o legumă cu gust similar, poate chiar un pic mai dulce, dar cu mult mai puțini carbohidrați periculoși pentru siluetă!

Spre comparație cu cartoful, care are aproximativ 20 de grame de carbohidrați și 80 de calorii la suta de grame, napul are cam 6 grame de carbohidrați și vreo 40 de calorii.

Lactate grase

Smântâna grasă, brânza tip telemea, parmezanul, untul și iaurturile cu fructe îndulcite sunt lactate care contribui la îngrășare prin conținutul mare de calorii, dar pot avea efect nociv și asupra inimii, din cauza grăsimilor conținute și care se acumulează pe artere, precum și asupra pancreasului, ca urmare a zahărului care se află printre ingrediente.

Înlocuiește aceste alimente cu lactate integrale cu conținut mai mic de grăsime (lapte 1,5% grăsime, ulei de măsline în loc de unt, urdă în loc de telemea etc.). O altă variantă este să consumi lapte vegetal de tip lapte de migdale, de ovăz, caju. Și în loc de iaurt îndulcit alege să adaugi acasă fructe de pădure proaspete în iaurtul natural.

Fast-food

Pizza, hamburgeri, shaorma, nuggets, cartofi prăjiți, chipsuri, gogoși, plăcinte toate acestea sunt alimente de tip fast-food care abundă în zahăr, grăsimi trans și grăsimi saturate care cresc colesterolul și glicemia, cauzând nu numai creștere în greutate, ci și grave probleme de sănătate.

Înlocuiește junk-foodul cu alimente care conțin surse naturale de grăsimi vegetale, cum ar fi nucile și semințele sau avocado, și alimente care conțin acizi grași Omega-3 (cum ar fi somonul, tonul, sardinele, scrumbia, hamsiile).

Dulciuri

Puțini sunt cei care nu poftesc la o savarină sau alte prăjituri, bomboane ori ciocolată… Însă acestea conțin mult zahăr, nociv pentru siluetă, dinți, piele, ficat, pancreas și nu numai. Mai mult, le lipsesc proteinele și fibrele, ceea ce face ca nivelul zahărului din sânge să crească rapid și apoi să scadă brusc, favorizând fenomenul de rezistență la insulină.

În loc să consumi zi de zi astfel de dulciuri, înlocuiește-le cu fructe proaspete, deserturi făcute acasă (cu atenție la ingrediente și cantități!) sau o înghețată tip sorbet dintr-un singur ingredient – respectiv un fruct, fie că vorbim de căpșuni, mango, pepene, zmeură, piersici, kiwi, mure.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”