Cerealele sunt o sursă importantă de fibre, vitamine şi minerale, şi tocmai de aceea specialiştii recomandă consumul lor zilnic. Dacă încă mai vrei să te convingi, iată încă 5 motive pentru a introduce cerealele în alimentaţia ta zilnică.
Chiar dacă s-a tot vehiculat printre nutriţionişti ideea conform căreia dacă vrei să slăbeşti ar trebui să renunţi la grâu sau gluten, sunt studii serioase care susţin contraiul.
În plus, chiar Departamentul de Agricultură al SUA (USDA, o autoritate în domeniul nutriţiei peste ocean) recomandă consumul zilnic de cereale. Pentru că beneficiile acestora sunt remarcabile. Nutriţioniştii sunt de părere că un consum optim de cereale aduce în organism fibre, proteine vegetale de calitate, vitamine, minerale şi o varietate de substanţe cu rol important în sănătate.
Unul dintre cele mai importante motive pentru a avea în dieta ta cereale, de preferat integrale, este aportul bogat de fibre. Adulţii au nevoie între 25 şi 35 de grame de fibre zilnic, iar cerealele integrale conţin şi fibre solubile şi fibre insolubile, ambele benefice sănătăţii: pot ajuta la controlul glicemiei, scad nivelul colesterolului “rău” şi reduc riscul apariţiei cancerului de colon. ţine cont, însă că nu toate cerealele sunt bogate în fibre. Tocmai de aceea, introdu în alimentaţia ta ovăz, orz şi grâu bulgur.
Conţinutul fibrelor ajută ca mişcările intestinelor să fie regulate şi normale, ceea ce ajută digestia. Sunt studii care demonstrează că persoanele care mănâncă mai multe fibre au nevoie de mai puţine laxative. Şi tot ele ajută la reducerea bolii diverticulare, aceea în care apar nişte diverticuli (proeminenţe) în pereţii intestinelor ce pot cauza inflamare, constipaţie, diaree sau dureri abdominale.
Fibrele sunt în mare parte răspunzătoare pentru aceste benficii, însă cerealele integrale mai conţin şi acid lactic care ajută la formarea şi hrănirea bacteriilor bune din intestinal gros. Aceste microorganisme ajută digestia, sistemul imunitar şi o mai bună absorbţie a substanţelor nutritive la nivelul intestinului.
Este mult mai probabil ca aceia care mănâncă în mod regulat cereale să îşi poată menţine greutatea în limite normale, decât cei care nu le consumă. Există studii conform cărora femeile care mănâncă cereale integrale au un risc scăzut de a lua rapid sau major în greutate, în comparaţie cu cele care mănâncă frecvent gogoşi sau pâine albă. Într-un studiu care a urmărit timp de 12 ani bărbaţi şi femei de vârstă medie care au au avut o alimentaţie bogată în fibre, s-a observat că aceştia au luat în greutate cu 1,5 kg mai puţin decât cei care au mâncat produse prelucrate.
Sunt studii care arată că cerealele te ajută să scapi de grăsime, având capacitatea să şi redistribuie în mod sănătos grăsimea. Practic, dacă mănânci cereale integrale, vei rămâne cu mai puţină grăsime pe abdomen – ceea ce oamenii de ştiinţă numesc “adipozitate centrală” (aceasta poate creşte riscul apariţiei diabetului şi a altor boli).
O altă modalitate prin care cerealele te ajută să îţi controlezi greutatea este că, după ce le mănânci, te simţi mai sătulă decât după pâine albă sau biscuiţi. Cerealele integrale se digeră mai încet şi oferă un efect de saţietate, spun specialiştii. Or acest lucru te poate ajuta să îţi ţii şi porţiile sub control. Practic, mănânci mai puţin şi te simţi sătulă mult mai rapid. Prin urmare, aportul zilnic de cereale te ajută să ajungi la silueta pe care ţi-ai dorit-o. Şi, în plus, vei arăta aşa cum îţi doreşti fără să îţi neglijezi sănătatea. Mai mult, având în primul rând grijă de nevoile organismului tău. Pentru că atunci când eşti sănătos şi te simţi bine, atunci arăţi cel mai bine!