Rudele mai puţin populare ale cireşelor, vişinele au o mulţime de beneficii petru sănătate, chiar dacă cel mai adesea le folosim în tarte, compoturi sau dulceţuri. O porţie de fructe conţine 3 grame de fibre şi 10 mg de vitamina C, adică aproximativ 13% din necesarul zilnic. Fie că le mănânci proaspete, le pui în smoothie, le bei sucul sau le adaugi în tarte şi compoturi, iată 5 beneficii ale vişinelor pe care nu le poţi ignora:
Culoarea roşu strălucitor a vişinelor nu este doar pentru a arăta decorativ – fructul are această nuanţă bogată de roşu datorită conţinutului ridicat de antociani, un tip de antioxidant care poate lupta împotriva leziunilor provocate de stresul oxidativ, deci a radicalilor liberi. Conform studiilor, vişinele conţin substanţe nutritive precum fibre, carotenoide, vitamina C şi potasiu, în timp ce au un nivel relativ scăzute în calorii, de doar 70 de calorii pe porţie
Dacă ai probleme cu somnul şi ţi-ar prinde bine orice fel de ajutor la acest capitol, află că nu eşti singur: aproximativ 1 din 3 adulţi din Statele Unite au parte de mai puţin de 7 ore de somn pe noapte, potrivit statisticilor Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) – un obicei care ar putea creşte riscul de hipertensiune arterială, diabet, obezitate şi multe altele. Aici intervin vişinele. Fructul are în mod natural un conţinut ridicat de melatonină, un hormon care joacă un rol esenţial în ciclul nostru de somn-trezire şi ne ajută să adormim. Potrivit unui studiu efectuat de cercetători din Marea Britanie, persoanele care au consumat un pahar de suc de vişine după ce s-au trezit şi unul înainte de a merge la culcare dorm mai bine şi mai mult timp în decursul unei perioade de o săptămână decât cei care nu au băut suc de vişine.
Sucul de vişine este bun pentru sportivi, pentru că este demonstrat că ajută la reducerea durerii musculare de după antrenament. Un studiu publicat în Jurnalul Societăţii Internaţionale de Sport şi Nutriţie a constatat că alergătorii pe distanţe lungi care au băut suc de vişine în săptămâna de dinainte competiţiei au raportat mai puţine dureri musculare după ce au terminat de alergat decât cei care au băut alte sucuri de fructe. Cercetătorii susţin că antioxidanţii din vişine pot ajuta la scăderea inflamaţiei produse după o competiţie sportivă, care este foarte solicitantă.
Efectele benefice ale vişinelor asupra gutei (o formă comună, dureroasă a artritei) au fost bănuite încă din anii 1950. Iar o cercetare mai nouă pare să susţină şi această constatare: Conform celor mai recente studii, consumul de cireşe şi de vişine poate reduce nivelul de durere la persoanele care suferă de această afecţiune, posibil prin scăderea nivelului de inflamaţie.
Vişinele sunt foarte bogate în polifenoli, un tip de antioxidant care poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, potrivit unui studiu din 2016 publicat în Jurnalul American de Nutriţie Clinică. Cercetătorii din Anglia au descoperit că, după trei ore de la consum, sucul de vişine a scăzut tensiunea arterială sistolică la bărbaţii cu hipertensiune arterială cu aproximativ 7 mm HG.
Foto: pixabay.com