5 motive pentru care ți-e poftă de dulce noaptea

  • Publicat:

Te trezești din senin și constați că ți-e poftă de dulce noaptea? Nu te poți abține să nu ciugulești câteva pătrățele de ciocolată sau o felie de tort din frigider? Cea mai frecventă cauză este scăderea glicemiei ca urmare a înfometării din timpul zilei, dar sunt și alte motive pentru care te poți confrunta cu pofta de dulce noaptea. Iată care sunt acestea!

De ce ai poftă de dulce noaptea? Pentru că nu mănânci destul ziua!

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le facem în general, dar cu precădere la dietă, este să ne înfometăm, inclusiv în timpul zilei. Pentru că nu îi dăm organismului hrana de care are nevoie ziua, noaptea „ne pălește” pofta de dulce.

Este indicat să avem măcar două mese consistente pe zi și 1-2 gustări ușoare.

Citește și: Carențele care ne fac să mâncăm multe dulciuri. 4 vitamine și minerale care opresc pofta de zahăr

Glicemia e scăzută dacă ți-e poftă de dulce noaptea

O cauză frecventă a poftei de dulce resimțite în timpul nopții este scăderea glicemiei. Când nivelul zahărului din sânge scade, creierul primește un semnal de alarmă că rămâne fără „combustibil” și ne trezește din somn, îndreptându-ne pașii, obligatoriu, spre ceva dulce.

Însă ciocolata apetisantă care ți se topește în gură în miezul nopții nu e cea mai bună variantă, cel puțin nu de una singură! Dacă mănânci dulce, glicemia se stabilizează doar temporar, urmând ca în scurt timp să ai parte de un spike glicemic marcat ulterior de o scădere abruptă a zahărului din sânge.

Ca să previi acest fenomen, mănâncă mai întâi o bucată mică de carne de pui, de exemplu, și abia apoi pătrățica de ciocolată.

Citește și: Ordinea corectă în care trebuie să consumăm alimentele ca să ținem glicemia sub control. 

Mănânci prea mulți carbohidrați seara? Îți va fi poftă de dulce noaptea!

Dacă obișnuiești să mănânci seara paste, cartofi, orez, pâine sau diverse deserturi bogate în zahăr ori să bei multe sucuri dulci, să nu te mire dacă somnul îți va fi întrerupt brusc de pofta de dulce.

Din nou, vinovata este glicemia, mai precis scăderea acesteia, din cauza spike-ului glicemic menționat mai sus. Cu cât mâncăm mai dulce, cu atât vârful glicemic va fi mai crescut și scăderea glicemiei mai abruptă.

Soluția este să mănânci la cină un preparat care să conțină proteine, fibre, grăsimi sănătoase și foarte puțini carbohidrați, nu invers. Un pește la grătar cu legume și puțin orez sau un cartof copt este varianta ideală.

Pofta de dulce noaptea te anunță că nu bei destulă apă

Creierul nu poate funcționa fără un lichid vital, și anume apa. Dacă în timpul zilei nu te hidratezi cum trebuie – adică măcar 2 litri, chiar mai mult în timpul verii -, noaptea cu siguranță vei fi deshidratat și creierul începe să dea rateuri.

Astfel, în loc să-ți comunice că ai nevoie de apă, el îți transmite mesajul – eronat – că ți-e foame. Și nu orice foame! Ci poftă de dulce, și în cantitate mare, pentru că neurotransmițătorii nu te mai opresc din mâncat, spunându-ți că ești sătul.

De altfel, multe persoane confundă setea cu foamea și fac greșeala să mănânce, în loc să bea apă, ajungând astfel să acumuleze multe kilograme.

Prin urmare, dacă te chinuie pofta de dulce noaptea, ai grijă să bei destulă apă ziua.

Citește și: Doctor Pautov – Foamea este sănătoasă! 12 greșeli pe care și eu le-am făcut când am încercat să slăbesc

Stresată peste măsură? Vei pofti la dulciuri în timpul nopții

Stresul pe termen lung este nimicitor pentru sănătate, dar și pentru siluetă. Când suntem foarte stresați, nivelul de cortizol crește. Însă efectul viclean al cortizolului crescut se resimte abia noaptea, când nu mai avem de dus la capăt cine știe ce proiecte la serviciu.

Dacă în timpul zilei cortizolul crescut blochează semnalele de foame, în timpul nopții, acest hormon al stresului își face de cap și „ne face cu capul”. Din senin apare foamea – reprimată pe parcursul zilei -, cu o intensitate de proporții. Foame pe care creierul surescitat vrea să o anihileze, cum altfel, cu dulciuri.

Așadar, pofta de dulce noaptea este adesea consecința stresului din timpul zilei. Vezi aici câteva strategii prin care poate fi combătut stresul la locul de muncă. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult