Mersul la toaletă e un chin, balonarea nu-ți dă pace? Încearcă aceste rețete cu ghimbir pentru constipație. Au efect laxativ natural, fără efecte adverse.
De-a lungul timpului, după zeci de studii care l-au avut în centrul atenţiei pe „bătrânul” ghimbir, oamenii de ştiinţă au conchis: ghimbirul este mai mult decât un remediu tradiţional, este aproape un medicament. Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, ghimbirul este un ajutor de nădejde pentru digestia greu încercată. Dar poate fi util și în caz de arsuri la stomac, imunitate scăzută, stări de greață, dureri menstruale, glicemie sau tensiune prea mare, ficat gras ori în curele de slăbire.
Astăzi vorbim însă despre efectele ghimbirului asupra tranzitului intestinal și despre modul în care îl poți consuma pentru a scăpa de constipație.
Rădăcina de ghimbir conține gingerol cu efect antiinflamator, dar și alți compuși care pot accelera motilitatea și golirea stomacului. Atenție însă – pentru a obține efect laxativ, nu trebuie să consumi o cantitate mai mare de 10 grame de ghimbir proaspăt deodată. În caz contrar, constipația se poate agrava.
Un studiu a arătat că ghimbirul consumat înainte de mesele principale crește cu 50% „viteza” procesului de digestie, prevenind astfel simptome neplăcute precum balonarea, crampele, gazele în exces sau constipația.
De asemenea, ghimbirul poate stimula producția de bilă și ameliorează simptomele specifice bolilor inflamatorii intestinale.
Cel mai indicat este să consumi ghimbir proaspăt, adăugat în ceaiuri, salate sau diverse mâncăruri cât mai puțin preparate termic.
Iată 5 rețete cu ghimbir pentru constipație pe care le poți încerca.
Se curăță de coajă o rădăcină de ghimbir de aproximativ 5 cm, se spală bine sub jet de apă rece, se dă prin răzătoare. Se pune la fiert un litru de apă şi când fierbe apa se adaugă ghimbirul răzuit. Se lasă să fiarbă timp de un minut, apoi se stinge focul şi se lasă acoperit 30 de minute, după care se strecoară și se consumă 2 căni/zi.
Ceaiul de ghimbir se consumă îndulcit cu miere, cu adaos de suc de lămâie sau cu mentă şi are un gust iute, dar foarte plăcut papilelor gustative.
Curăță de coajă un castravete și o bucată mică de rădăcină de ghimbir. Pune în blender o tulpină de țelină apio tăiată grosier, câteva felii de ananas, castravetele și rădăcina de ghimbir. Mixează până obții un smoothie cu consistență cremoasă. Se bea un pahar pe zi.
Adaugă în oala cu supă, spre finalul timpului de gătire, o bucățică de 2 centimetri de ghimbir proaspăt dat pe răzătoare.
Adaugă o linguriță de ghimbir dat pe răzătoare în 200 de grame de iaurt simplu. Poți îndulci cu o linguriță de miere și să completezi cu mere sau pere tăiate cubulețe – sunt fructe bogate în fibre, care ajută la accelerarea tranzitului intestinal.
Combină rădăcina de țelină cu morcovi și o bucățică mică de ghimbir, toate date pe răzătoare, adaugă sfeclă roșie tăiată bastonașe subțiri, câteva roșii cherry tăiate pe jumătate, o lingură de ulei de măsline și puțin suc de lămâie sau oțet din cidru de mere.
Surse:
Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials. Food Sci Nutr. 2018 Nov 5;7(1):96-108. doi: 10.1002/fsn3.807
Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. Int J Prev Med. 2013, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/
The Amazing and Mighty Ginger. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition, 2011, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/