Nu ne-am propus ca prin acest articol să blamăm în vreun fel minunata cafea care ne însoţeşte zi de zi la muncă, dar vrem să atragem atenţia asupra unor semne pe care corpul nostru ni le dă atunci când facem abuz de acest lichid binefăcător.
Pe lângă gura uscată şi senzaţia că poţi muta munţii din loc, cafeaua în exces mai dă câteva simptome neplăcute de care ar trebui să ţii cont. Iată care sunt acestea!
Nervozitate şi bătăi rapide ale inimii
„Cofeina blochează receptorii de adenozină şi dau peste cap nivelurile de adrenalină, dopamină şi glutamat, creându-ne o stare de agitaţie, iritabilitate şi anxietate, dar şi bătăi rapide ale inimii”, spune Michael Yassa, neurobiolog la Universitatea California.
Soluţia: redu cantitatea de cafea sau treci pe cea decofeinizată, mai ales dacă eşti predispusă la boli de inimă.
Oboseală şi somnolenţă în timpul zilei
Chiar dacă o ceaşcă de cafea la primele ore ale dimineţii ne bagă în priză, nu la fel stau lucrurile dacă obişnuim să consumăm 3-4 sau chiar mai multe căni de cafea în timpul zilei.
Un studiu publicat în revista Neuropshychopharmacology a scos la iveală că excesul de cofeină poate avea exact efectul advers, adică ne poate lăsa fără vlagă, reducând productivitatea şi favorizând somnolenţa.
„Mulţi oameni se bazează pe cafea pentru a face faţă unei zile lungi la birou, dar nu ştiu că aceasta, consumată în exces, le oferă o falsă senzaţie de energie”, spune Jenna Braddock, nutriţionist sportiv.
Soluţia: ia-ţi doza de energie din alimente, în special la micul dejun. Câteva variante sunt: ovăzul cu scorţişoară şi seminţe de in, tortilla din făină integrală cu unt de arahide şi ghimbir, piure de banane cu unt de arahide şi bucăţi de ciocolată neagră, hummus cu migdale şi broccoli, omletă cu spanac şi pastă de avocado.
Simţi des nevoia să mergi la toaletă
Fie pentru a urina, fie pentru… numărul 2. Cafeaua este diuretică, ceea ce înseamnă că vezica ta va avea nevoie mai des să fie golită. Ca să nu ai o astfel de problemă, ia o gustare sănătoasă atunci când îţi savurezi esspressoul. Mâncarea încetineşte circulaţia fluidelor prin stomac şi tractul digestiv şi, în definitiv, vezica ta va fi mai puţin „gălăgioasă”.
Pe de altă parte, cafeaua are şi efect laxativ, inclusiv cea decofeinizată. Cam 30% dintre consumatori se confruntă cu nevoia urgentă de a merge la toaletă pentru a defeca, la scurt timp după ce consumă cafea. Oamenii de ştiinţă nu au aflat încă ce anume declanşează această nevoie, dar se crede că efectul stimulent al cofeinei asupra intestinelor şi colonului are o influenţă în acest proces. Ca să nu te apuce năpasta într-un moment nepotrivit, consumă cafea neagră, fără adaos de lapte şi zahăr, şi asociaz-o cu o felie de pâine prăjită.
Ţi se zbate ochiul
Institutul Naţional de Sănătate american a stabilit că excesul de cafea se numără printre principalele trei cauze ale zbaterii ochiului. Potrivit cercetărilor realizate de savanţii de la Universitatea York, cofeina stimulează secreţia de serotonină şi noradrenalină, neurotransmiţători care favorizează contracţiile musculare şi excită nervii.
Nu poţi adormi
Dacă ai obiceiul să bei ultima cafea pe final de program, să nu te mire că vei reuşi cu greu să pui geană pe geană. Studiile arată că o ceaşcă de cafea băută cu 6 ore înainte de a merge la culcare îţi dereglează ritmul circadian al organismului. Astfel, vei sta cu ochii pe pereţi minute sau ore în şir până să adormi, iar somnul nu va fi deloc unul odihnitor, pentru că, să ne reamintim, cafeaua are efecte diuretice şi laxative, iar tu vei face multe drumuri la baie. Soluţia: bea cafea doar în prima parte a zilei, sub nicio formă seara.