Cu siguranță și tu ai auzit de remediile naturiste. Ceaiul verde, atât de bogat în antioxidanți sau ghimbirul, benefic în tratarea răcelii și gripei sunt doar două soluții la îndemână oricui atunci când vine vorba de remediile naturiste. De ceva timp însă, specialiștii în nutriție încurajează tot mai mult consumul de adaptogeni, aliați de nădejde pentru energie și concentrare. Iată ce sunt ei și care sunt cei mai întâlniți adaptogeni de care organismul nostru are nevoie!
Adaptogenii sunt substanțe naturale ce se regăsesc în diverse plante și ajută la combaterea stresului. Pe scurt, sunt vindecători naturali, ceea ce înseamnă că fac minuni pentru organismul nostru.
Plantele adaptogene sunt folosite de secole de oameni din toată lumea pentru a-și ajuta organismul să își conserve și să își folosească mai bine energia.
Cei mai cunoscuți și mai utilizați adaptogeni sunt:
Așa numitul Ginseng – korean este recomandat pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate, a memoriei și a concentrării. Mai este cunoscut și pentru efectele sale uimitoare antiinflamatorii, antidepresive și energizante. El poate diminua oboseala mentală, poate crește performanță cognitivă, dar și pe cea fizică.
Rhodiola este eficientă pentru creșterea performanței sportive, în special la atleți, dar și pentru forță și energie. De asemenea, ea este extrem de utilă și în combaterea stresului și pentru îmbunătățirea capacității cognitive.
Maca este o sursă prețioasă de minerale și de nutrienți, fiind totodată utilizată în combaterea oboselii, anxietății și depresiei. De asemenea, maca sporește performanța sexuală în cazul bărbaților și acționează că un afrodisiac, tonifiant și energizant.
Turmericul este deja bine cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii, însă ceea ce nu se știe despre el este că are un extraordinar potențial de a dărui energie. Mai mult, el ajută la creșterea capacității de concetrare și la îmbunătățirea funcțiilor cognitive.
Numit și „busuiocul sfânt”, Tulsi reprezintă unul dintre cei mai puternici adaptogeni. El relaxează sistemul nervos și reușește să stimuleze creierul. Mai mult, acesta contribuie activ la reglarea metabolismului: consumul de Tulsi face ca zahărul și carbohidrații să se folosească mai degrabă sub formă de energie în loc să se depoziteze în organism.
Altă plantă ayurvedica, Shatavari, are capacitatea de a oferi claritate mentală și un plus de vigoare corpului, îndeosebi la femei. În același timp, este extrem de utilă și în susținerea funcțiilor hormonale.
Atenție! Adaptogenii se consumă în doze personalizate. Fiecare persoană reacționează diferit la consumul acestor plante ayurvedice, astfel că recomandăm solicitarea unui specialist cu competențe naturiste pentru stabilirea dozelor potrivite. Planetele adaptogene nu se consumă după ureche.
Surse: HealthLine, Forbes, Everyday Health