Vrei să ai oase puternice și să eviți temuta boală numită osteoporoză? Atunci ai grijă ce mănânci!
Sistemul osos este structura de bază ce susține corpul uman. Oasele oferă un suport rigid țesuturilor moi ale corpului și formează pârghii ce se mișcă cu ajutorul contracțiilor musculare. Așadar, funcționarea noastră depinde într-o mare măsură de sănătatea oaselor. Iar cel mai bun mod de a o întreține este o dietă corespunzătoare.
Iată ce trebuie să mănânci ca să ai oase „forțoase”.
Aceste fructe sunt bogate în cupru și bor, ce pot ajuta la prevenirea osteoporozei. Ele conțin, de asemenea, o fibră numită inulină, care ajută la echilibrul tranzitului intestinal. În plus, prunele uscate facilitează absorbția de calciu în organism.
Sportivii sunt familiarizați cu efectul calmant al bananelor ca rezultat al concentrației mare de triptofan ce se găsește în aceste fructe și care blochează serotonina. Însă realul lor beneficiu vine din conținutul de potasiu, un electrolit ce ajută la prevenirea pierderii calciului din organism.
Bananele sprijină și sistemul nervos, cresc imunitatea și ajută organismul să metabolizeze proteinele. O banană pe zi asigură cantitatea necesară pe potasiu, iar carbohidrații conținuți grăbesc recuperarea după exercițiile intense.
Ca și bananele, aceste fructe sunt bogate în potasiu, renumit protector al oaselor. Ele sunt bogate și în vitamina C și luteină, un carotenoid ce poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă.
O mână de broccoli conține o cantitate consistentă de calciu, dar și mangan, potasiu, fosfor, magneziu și fier. În plus, are concentrație mare de vitamina A, C și K, și fitonutrientul sulforafan, descoperit în urma studiilor că ar avea puternice proprietăți anticancer.
Broccoli poate ajuta și la reducerea excesului de estrogen din organism, datorită conținutului de indole 3-carbinol.
Un renumit constructor de mușchi, spanacul este bogat în vitamina K, ce sprijină densitatea oaselor (și astfel protejează împotriva osteoporozei) și reduce rata fracturilor. Spanacul este, de asemenea, bogat în calciu, fosfor, potasiu, zinc și chiar seleniu – ce contribuie la protejarea ficatului, crește longevitatea, reglează hormonii din corp și ține în frâu poftele care duc la îngrășare.
Un motiv în plus să-l adaugi în dieta ta: un studiu apărut în Journal of Nutrition sugerează că anumiți compuși din spanac pot distruge celulele canceroase localizate la prostată, în timp ce betacarotenul luptă împotriva cancerului de colon.
Această plantă, verișoara cu ceapa și usturoiul, este bogată în tiamină, riboflavină, calciu și potasiu. Prazul conține și acid folic, o vitamină din complexul B ce scade nivelul aminoacidului hemocisteină din sânge, dăunător arterelor.
Mai mult, prazul sprijină activitatea sexuală și reduce riscul de cancer la prostată.
Slăvită timp de secole ca afrodisiac, anghinarea este bogată în fibre și conține mai mult magneziu și potasiu decât orice altă legumă. Frunzele sale sunt, de asemenea, bogate în flavonoide, polifenoli și antioxidanți ce scad riscul de accident vascular cerebral și vitamina C, care îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar.