Care este dieta corectă în bolile de inimă? Ce are voie un pacient să mănânce și ce nu? Explică pe larg la aceste întrebări dr. Ana Maria Balahura, medic primar cardiolog la Spitalul Universitar de Urgență Floreasca, secretarul Grupului de Lucru HTA din cadrul Societății Române de Cardiologie.
CSÎD: Avem o mulțime de alimente la dispoziție și idei despre combinații alimentare. Ce alimente să alegem?
Dr. Ana Maria Balahura: Cea mai bună dietă pentru prevenirea bolilor de inimă este cea bogată în fructe și legume, cereale integrale, nuci, pește, păsări de curte și uleiuri vegetale. Se recomandă consumul de alcool cu moderație, sau chiar deloc.
CSÎD: Ce trebuie să mai evităm?
Dr. Ana Maria Balahura: Trebuie evitate carnea roșie și carnea procesată. De asemenea, nu sunt indicați carbohidrații rafinați, alimentele și băuturile cu adaos de zahăr, sodiul (sarea) și alimentele grase.
CSÎD: Dacă ar fi să sumarizăm, ce stil alimentar ar fi mai pe placul inimii la propriu?
Ana Maria Balahura: Ne putem orienta spre dieta mediteraneană care are cele mai potrivite alimente dar și moduri de preparare pentru o bună sănătate cardio vasculară.
CSÎD: Ce spun studiile despre influența alimentației asupra bolilor cardiovasculare?
Dr. Ana Maria Balahura: Cercetările efectuate de-a lungul timpului asupra alimentației și riscului apariției bolilor cardiovasculare converg către ideea că un consum scăzut de sare și alimente de origine animală în favoarea unui consum crescut de alimente de origine vegetală – cereale integrale, fructe, legume și fructe oleaginoase crude (nuci, alune, semințe) – sunt asociate cu un risc scăzut de apariție a aterosclerozei – cel mai frecvent factor declanșator al bolilor cardiovasculare.
CSÎD: Ce este ateroscleroza?
Ana Maria Balahura: Imaginați-vă ateroscleroza ca un zid care consolidează pereții vaselor de sânge și care este format din mai multe cărămizi – colesterol, glucide, trigliceride – dobândite prin alimentație și care se lipesc de celulele vasculare cu membrane alterate de procese inflamatorii. Însă consolidarea este de rău augur, ducând de fapt la rigidizarea progresivă a vaselor și în final la obstrucția acestora.