Ai slăbit fără să vrei? Vezi ce glandă ar putea fi afectată

Chiar dacă slăbitul peste noapte este un ”vis frumos”, dacă se întâmplă asta este un semn că în organism există o dereglare sau chiar s-a instalat o afecțiune.
  • Publicat:
Ai slăbit fără să vrei? Vezi ce glandă ar putea fi afectată
Ai slăbit fără să vrei? Vezi ce glandă ar putea fi afectată? foto: Shutterstock

Oricât de mult ne-am dori să ajungem instant la silueta perfecta slăbitul peste noapte nu este posibil în mod natural și sănătos. Ei bine, dacă ți se întâmplă să pierzi kilograme rapid, mai ales dacă nu ești la dietă    și nu faci nimic pentru asta s-ar putea să ai o dereglare în organism. Una dintre aceste situații ar putea fi dată de dereglarea glandei tiroide.

 

Dacă glanda tiroidă nu mai produce hormoni în cantitate suficientă, se instalează hipotiroidia. Această situație se poate întâmpla fie în cadrul unui proces autoimun (tiroidita autoimună Hashimoto), fie post-procedural (după intervenții chirurgicale în sfera tiroidiană sau administrare de radioiod). Efectul? Toate funcțiile organismului sunt încetinite. Printre semnele și simptomele care apar se pot număra  și: un nivel scăzut de energie, scăderea concentrării și a capacității de memorare, intoleranța la frig, probleme cu tranzitul instestinal, menstruații neregulate, infertilitate, stări de neliniște și chiar simptome ale depresiei.

Și pielea este afectată la pacienții cu hipotiroidie

Atunci când se instalează hipotiroidia pot apărea și semne la nivelul dermului. Iată câteva dintre acestea piele cu aspect aspru, piele deshidratată, extremități reci, aspect palid al tenului. Uneori pot apărea și edeme la nivelul feței. La unele persoane hipotiroidia se poate manifesta și prin încetinirea bătăilor inimii.

Ce se întâmplă când se instalează hipertiroidia (hormoni tiroidieni produși în exces)

Atunci când glanda tiroidă produce hormoni tiroidieni în exces se declanșează o altă afecțiune numită hipertiroidia. Printre simptomele care pot apărea se numără și scăderea în greutate, apetit alimentar crescut, intoleranță la căldură. La nivelul aparatului cardiovascular medical cardiolog poate observa simptome ale tahicardiei, fibrilației atriale, dar și insuficiență cardiacă. Unele persoane cu hipertiroidie pot avea simptome la nivel neurologic, spre exemplu se poate instala tremuratul. La nivelul dermului pielea se poate subția. Tranzitul intestinal poate fi accelerat la pacienții cu hipertiroidie. Unii dintre acești pacienți au stări de indispoziție și suferă de insomnia. De asemenea, există semne specifice în funcție de cauza hipertiroidiei: gușa și afectare oculară (exoftalmie) în boala Basedow.

Sursa: Consultant de specialitate: dr. Iulia Burcea, endocrinolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult