Alimente antiinflamatoare – ce să mănânci dacă ai dureri de articulații cauzate de poliartrita reumatoidă

  • Publicat:
  • Actualizat:
Alimente antiinflamatoare - ce să mănânci dacă ai dureri de articulații cauzate de poliartrita reumatoidă
Sursa foto: Shutterstock

Alimente antiinflamatoare precum peștele, fructele, legumele, cerealele integrale și uleiul de măsline pot influența nivelul inflamației sistemice din organism. Astfel, simptomele specifice poliartritei reumatoide – durerea articulațiilor mici (mâini, picioare), redoarea matinală (înțepeneală) – pot fi calmate printr-un regim alimentar antiinflamator.

Dr. Ciucu Andreea, medic specialist reumatolog, ne spune care sunt cele mai indicate alimente antiinflamatoare pe care ar trebui să le includem în dieta zilnică!

Alimente antiinflamatoare. Consumă pește de 2 ori pe săptămână

Pacienții cu poliartrită reumatoidă au niveluri crescute de citokine proinflamatorii, care stimulează inflamația. Grăsimile polinesaturate, în special acizii grași Omega 3, ajută la supresia acestor citokine și a altor substanțe cu rol proinflamator.

Aceste grăsimi sănătoase contribuie atât la reducerea riscului cardiovascular, scad nivelul LDL colesterolului și al trigliceridelor serice, cât și la scăderea inflamației (prezența dislipidemiei stimulează procesul inflamator), spune dr. Ciucu Andreea.

Somonul, heringul, sardinele și anșoa au cel mai mare conținut de acizi grași polinesaturați. Însă o atenție sporită trebuie acordată modului de preparare. Nu exagerați cu temperatura, deoarece poate distruge până la jumătate din cantitatea de acizi grași.

Societatea Americană de Cardiologie recomandă consumul de pește de două ori pe săptămână, dar dacă nu vă place gustul puteți încerca nuci, ulei de rapiță sau de soia.

Alimente antiinflamatoare. Zilnic, fructe și legume colorate!

Nutriționiștii recomandă adăugarea de puțină culoare în alimentația zilnică. De ce oare?

Flavonoidele și carotenoidele sunt substanțele care dau culoare alimentelor, având totodată puternic efect antioxidant (cu rol important în combaterea procesului  inflamator).

Printre fructele și legumele cu un conținut bogat în antioxidanți sunt: afinele, murele, sucul natural de fructe, cartofii dulci, morcovii, roșiile, ardeii, portocalele, broccoli şi pepenele, adaugă medicul.

Alegând o alimentație colorată natural, vă asigurați o alimentație variată (fructe, legume), precum și o dietă echilibrată.

Alimente antiinflamatoare: cerealele integrale

Un studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a evidențiat scăderea valorii proteinei C reactive (marker al inflamației, valori corelate cu activitatea bolii și răspunsul la tratament) la subiecții care au consumat cantități mai mari de cereale integrale: fulgi de ovăz, orez brun și orz.

Pastele integrale și pâinea integrală – elemente ale dietei mediteraneene – au un conținut crescut de seleniu, antioxidant cu efect antiinflamator. S-a observat că unii pacienți cu poliartrită reumatoidă au un nivel scăzut de seleniu, explică medicul reumatolog.

Dieta bogată în cereale integrale (versus carbohidrații rafinați – pâine albă, orez alb) asigură un control mai bun al greutății corporale, în condițiile în care scăderea în greutate sau menținerea unei greutăți optime asigură o mai bună funcționalitate articulară.

Uleiul de măsline, o alternativă la grăsimile saturate

Cunoscut în mitologia greacă drept simbol al păcii, uleiul de măsline are proprietăți antiinflamatoare, reprezentând totodată un înlocuitor prețios și gustos pentru grăsimile saturate.

Un studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a evidențiat rolul unei substanțe din uleiul de măsline în scăderea producției anumitor compuși implicați în inflamație (AINS și aspirina acționând asupra acelorași compuși).

Se recomandă utilizarea uleiului extravirgin de măsline (obținut din prima presare), deoarece conține o cantitate mai mare de nutrienți cu rol antiinflamator.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult