Nivelul scăzut de hemoglobină poate duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv oboseală, slăbiciune, dificultăți de respirație și dureri de cap. Pentru a evita aceste simptome neplăcute și a vă menține starea de sănătate în parametri normali, este esențial să includeți în dietă alimente care cresc hemoglobina.
Hemoglobina este o proteină bogată în fier prezentă în celulele roșii din sânge, care are rolul crucial de a transporta oxigenul de la plămâni către toate celulele corpului. Aproximativ 97% din oxigenul transportat este legat de hemoglobină.
În cazul femeilor însărcinate, este important ca hemoglobina să se menţină în limitele normale (11-15 g/dL). În caz contrar crește riscul de naştere prematură, avort sau greutate scăzută a bebeluşului la naştere.
Pentru a vă asigura că nivelul de hemoglobină este în parametri normali, este recomandat să efectuați analize de sânge la fiecare 6 luni, cel mult un an. Astfel, puteți interveni prompt în cazul unor posibile deficiențe și să vă mențineți starea de sănătate optimă.
Pentru a menține valorile hemoglobinei în echilibru, consumați mai des următoarele alimente:
Alimente bogate în vitamina C – portocale, lămâi, ardei gras, grepfrut. Vitamina C ajută la absorbția eficientă a fierului în organism.
Alimente bogate în fier – legume cu frunze verzi, ficat, tofu, spanac, ouă, cereale integrale, leguminoase și fasole, carne, pește și fructe uscate. Deficiența de fier este una dintre cele mai comune cauze ale nivelurilor scăzute de hemoglobină.
Alimente bogate în acid folic – legume cu frunze verzi, germeni, fasole uscată, arahide, banane, broccoli și ficat. Acidul folic este esențial pentru a produce celule roșii în corp.
Rodia – este o sursă bogată de calciu și fier. Sucul de rodie, datorită valorii sale nutriționale excepționale, este recomandat zilnic pentru menținerea nivelului optim de hemoglobină.
Curmale – aceste fructe furnizează cantități importante de fier, dar se recomandă precauție în cazul diabeticilor, din cauza conținutului ridicat de zahăr.
Sfecla roșie – sucul de sfeclă roșie, bogat în fier, acid folic, potasiu și fibre, este un adjuvant valoros pentru menținerea unui nivel optim al hemoglobinei.
Leguminoase – linte, mazăre, fasole. Sunt alimente care cresc hemoglobina, având totodată un conținut ridicat de fibre, importante pentru digestie și curățarea grăsimii de pe vasele de sânge.
Semințe de dovleac – sunt bogate în fier, calciu, magneziu și mangan. Pot fi adăugate în salate sau smoothie-uri sau pot fi consumate ca atare, ca gustare.
DE EVITAT! Se recomandă evitarea consumului excesiv de alimente și băuturi care conțin polifenoli, taninuri, acid fitic și acid oxalic, cum ar fi ceaiul, cafeaua, produsele din soia și tărâțele. Acestea pot împiedica absorbția eficientă a fierului.