Constaţi frecvent că după ce mănânci anumite alimente te confrunţi cu balonare, diaree, dureri de stomac, greaţă sau reflux gastroesofagian?
Atunci ar fi bine să îţi monitorizezi o perioadă regimul alimentar şi să notezi într-un jurnal ce alimente au astfel de efecte nedorite asupra sănătăţii tale şi să le elimini ulterior din dietă sau măcar să le consumi mai rar.
Desigur, o alimentaţie variată este esenţială pentru un aport optim de vitamine, minerale, fibre, proteine şi alte substanţe nutritive, motiv pentru care este indicat să ceri sfatul medicului înainte de a exclude complet un aliment din regimul alimentar.
În plus, analizele recomandate de medic pot releva diverse probleme de sănătate care pot avea simptome dintre cele descrise mai sus, dar care pot fi uşor tratate, cu condiţia să fie descoperite cât mai devreme.
În general, alimentele uşor de digerat sunt cele care au un conţinut mai scăzut de fibre. Să ne înţelegem, fibrele sunt importante, au rolul lor: ajută la reglarea tranzitului intestinal şi ţin la distanţă senzaţia de foame.
În schimb, consumul excesiv de alimente bogate în fibre poate îngreuna digestia, cauzând balonare, constipaţie, gaze intestinale şi crampe abdominale, deoarece sunt mai greu de digerat.
Dacă ai astfel de simptome, încearcă să incluzi în regim alimente precum:
Am aflat că alimentele care conţin multe fibre sunt de evitat, că trebuie să evităm prăjirea alimentelor. Dar ce alimente sunt, concret, greu de digerat? Iată o listă:
Alte sfaturi importante pentru o digestie optimă: mestecă bine mâncarea, nu mânca pe fugă, bea multă apă şi ceaiuri pentru digestie.