Consumul excesiv de carne, cartofi, dulciuri și alte alimente bogate în grăsimi saturate ne poate afecta pielea. Haideți să comparăm o față mușcând cu poftă dintr-o piersică proaspătă și o alta la fel de tânără și de frumoasă înfulecând… o șaorma! Ce vă sugerează mai multă sănătate și frumusețe?
Evident, fructele inspiră mai multă prospețime și vitalitate. Dar ele chiar aduc ingrediente ce susțin aceste stări. Este vorba despre antioxidanți, minerale, vitamine.
Pe de altă parte, ingredientele nesănătoase poate că nu atacă imediat calitatea pielii, însă în timp nu întârzie să apară efectele negative: discromii, retenție hidrică și stază în anumite zone (de exemplu, a pleoapelor și cearcănelor), dereglarea secreției de sebum.
Consumul excesiv de carne, dulciuri, făinoase și grăsimi este cel mai mare inamic al frumuseții pielii noastre!
Îl găsim în făină albă, orez decorticat, cartofi, dar și în foarte multe produse unde este folosit ca adjuvant, ca să îngroașe, să aducă un plus de gust și consistență altor alimente prelucrate intens.
Din păcate, în organism și mai ales la nivelul sistemului digestiv, amidonul în stare pură produce disfuncționalități, favorizează apariția gastritei hiperacide și a colitei de fermentație, dereglează mecanismele de absorbție a altor nutrienți.
La nivelul țesuturilor, amidonul determină inflamație difuză și retenție. Astfel, se conturează așa-numitele țesuturi „pufoase”, infiltrate, care atentează și la frumusețea pielii.
https://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/amidonul-din-alimente-prieten-sau-dusman-cu-silueta-13472485/
Consumul excesiv de carne poate duce la constipație, iar acest lucru se poate reflecta și la nivelul tenului, care este mai cenușiu și mai tern, dar și asupra zonei periorbiculare, de asemenea mai întunecată, scrie healthline.
Și există destul de multe femei, mai ales adeptele regimului Atkins, care, pentru slăbirea rapidă și menținerea pe termen lung, consumă frecvent carne, în detrimentul vegetalelor și fibrelor.
Din păcate, consumul excesiv de carne se însoțește și de o imunitate redusă și o sensibilitate hepatică mărită. Iar de la un punct încolo, „carnivorii” au o tendință și mai mare de a acumula țesut adipos și de a crește în greutate.
De altfel, mulți nutriționiști consideră că de la animalele crescute rapid și industrial provine o carne bogată în ingrediente toxice pentru organism, de la hormoni care influențează echilibrul propriu până la pesticidele și chimicalele din furajele pe care acestea le consumă.
Consumul excesiv de carne poate duce la declanşarea manifestărilor alergice şi sensibilitatea tenului, produse mai ales de nitriţii din carne, celulita (produsă de hormonii prezenţi în carne), vergeturile, acneea, diverse tulburări hormonale cu consecinţe la nivelul pielii.
Grăsimile nesaturate din peşte şi uleiuri presate la rece reprezintă o opţiune sănătoasă şi ajută sistemul cardiovascular să se menţină tânăr, încurajând colesterolul bun să acţioneze. Asta înseamnă o bună hrănire prin sânge a ţesuturilor periferice, un bun metabolism şi, deci, o piele frumoasă şi oxigenată.
În schimb, grăsimile săturate, adică acelea din uleiul rafinat sau dublu rafinat, cele de origine animală, din lactate sau grăsime animală, au efecte opuse, adică distructive, încărcând vasele mari de sânge şi forţând excesiv ficatul şi vezicula biliară.
Consumul excesiv de grăsimi săturate accelerează procesul de îmbătrânire a vaselor de sânge, conducând la apariţia multor probleme de sănătate.
Cele mai frecvente boli produse de excesul de grăsimi săturate sunt cele cardiovasculare.
La nivelul pielii, excesul de grăsime poate deregla metabolismul lipidelor, ce se poate exprima printr-un exces de sebum, depunerea subcutanată a grăsimii sub forma lipoamelor, ca să nu mai vorbim despre depuneri inestetice de grăsime în zona gâtului, bărbia dublă, celulita, vergeturile, diversele boli de piele, bolile ficatului, litiaza şi diskinezia biliară.
În timp ce mierea şi siropul de agave reprezintă combinaţii de zaharuri (fructoză şi zaharoză în special) cu aminoacizi, enzime şi acizi organici, zahărul conţine zaharoză, o substanţă pură care se metabolizează instantaneu, influenţând dramatic secreţia de insulină.
Cu cât eşti o consumatoare mai înfocată de dulciuri, cu atât pancreasul îţi va fi supus la eforturi imense, pentru a păstra echilibrul glicemiei. Mai mult, numeroase lanţuri metabolice (inclusiv cele ale grăsimilor) sunt perturbate de consumul de zahăr în diferite forme, ceea ce conduce, inevitabil, mai devreme sau mai târziu, la anumite afecţiuni.
Apoi, dacă eşti o persoană înnebunită după deserturi, vei avea o problemă mai mare cu ridurile şi cu pătarea pielii decât prietenele tale, mai precaute la acest capitol. De ce? Pentru că zahărul se dizolvă în sânge (glicemia este foarte uşor de măsurat – cu o înţepătură minusculă) şi astfel ajunge peste tot în ţesuturi, interacţionând cu fibrele de colagen, prin aşa-numită glicozilare.
Efectul apare repede în timp: colagenul din piele „se caramelizează” şi apar petele maronii, iar pielea îşi pierde din elasticitate şi devine flască. Procesul este accentuat şi de expunerea la ultraviolete.