Aceste alimente procesate nu numai că sunt bogate în calorii, deci te îngrași foarte mult din cauza lor, ci au în compoziție și tot felul de aditivi și chimicale care pot cauza tot felul de probleme de sănătate, mai ales dacă obișnuiești să le consumi regulat.
De exemplu, știai că în cartofii congelați preprăjiți se găsește o cantitate mare de ulei? Sau că în crenvurști sau cabanos se adaugă nitrit de sodiu (E250), un compus cu rol de intensificare a culorii, dar care are potențial cancerigen?
Află mai jos ce alimente procesate trebuie să eviți pentru a nu-ți pune în pericol greutatea și sănătatea.
Nuggets de pui
Pe lângă multe calorii, grăsimi și sare, aceste bucățele de pui pane sunt pline de ulei, stabilizatori și conservanți.
Mai mult, se folosesc substanțe precum dimetilpolisiloxan (un agent care împiedică formarea de spumă în vasele mari cu ulei) și terț-butil-hidrochinonă (TBHQ sau E319), care are rolul de a prelungi termenul de valabilitate.
Toate aceste chimicale ajung în organism, iar efectele nocive pe termen lung încă nu sunt pe deplin cunoscute.
Cartofii preprăjiți congelați
Să arunci o pungă cu cartofi prăjiți într-o baie de ulei sau direct în tavă, la cuptor, este visul oricui vine obosit acasă seara și nu mai are timp sau chef să curețe, spele, taie cartofii.
Însă cartofii congelați sunt deja îmbibați în ulei. Iar prăjirea lor într-o altă baie de ulei nu face decât să îi transforme într-o bombă calorică plină de colesterol, extrem de periculos pentru sănătatea inimii și a vaselor de sânge.
Crenvurși sau cabanos
Pe lângă carnea separată mecanic de pe oase și transformată într-o pastă dezgustătoare, crenvurșii și cârnații în general conțin tot felul de aditivi meniți să „îmbunătățească” aspectul acestor alimente procesate extrem de nocive pentru sănătate.
Un astfel de exemplu este nitritul de sodiu, care este folosit în general în compoziția majorității mezelurilor, dar care poate fi toxic în cantități mari.
Potrivit unui studiu recent, fiecare hot dog consumat zilnic își scade speranța de viață cu 36 de minute.
Pâinea albă
Chiar dacă ne place la nebunie, pâinea albă se numără printre alimentele procesate de evitat sau măcar de consumat cu moderație. Unele sortimente de pâine conțin făină albită artificial fără niciun fel de valoare nutritivă, sirop de dextroză, gumă xantan și grăsimi parțial hidrogenate.
Toate aceste ingrediente pot fi periculoase dacă sunt consumate în cantitate mare și pe termen lung. Diabeticii, cardiacii și persoanele cu ficat gras în special trebuie să limiteze drastic consumul de pâine albă cu astfel de aditivi.