Alimentele care ascund cea mai mare cantitate de sare

Sarea este incriminată în ultimii ani pentru efectele sale nefaste asupra sănătăţii însă, în cantităţi moderate joacă un rol esenţial în dezvoltarea musculaturii şi a sistemului nervos.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Sarea este incriminată în ultimii ani pentru efectele sale nefaste asupra sănătăţii însă, în cantităţi moderate, joacă un rol esenţial în dezvoltarea musculaturii şi a sistemului nervos. Problema apare în momentul în care există un exces, iar majoritatea dintre noi depăşim cantitatea zilnică recomandată de 2 miligrame de sodiu, adică 5 grame de sare sau o linguriţă pe zi.

Uneori o facem cu bună ştiinţă sub motivul că mâncarea trebuie să aibă gust mai bun, însă adeseori se întâmplă să facem exces fără ca măcar să ne dăm seama, prin consumul de alimente din supermarket care abundă în sare, pe lângă alţi aditivi şi ingrediente care, pe termen lung, pot avea efecte dintre cele mai grave.

Iată o listă cu câteva alimente în care se găseşte cea mai mare cantitate de sare:

Alimentele congelate, numai bune de băgat în cuptorul cu microunde pentru câteva minute, cum este pizza de exemplu, pot conţine până la 787 de miligrame de sare.

Cerealele, deşi sunt elogiate pentru calităţile lor nutritive, pot conţine chiar şi 250 de miligrame de sare la suta de grame.

Sucul de legume este o alegere sănătoasă însă numai dacă le preparaţi acasă deoarece unele sortimente din comerţ pot conţine 479 de miligrame de sare la suta de grame.

Mezelurile sunt o bombă cu ceas pentru organism. Au multe grăsimi, sunt pline de calorii şi E-uri, dar şi sare în cantităţi impresionanate, ceea ce face din aceste alimente un pericol imens pentru sănătate. Numai 2 feliuţe pot avea chiar şi 362 de miligrame de sare, deci citiţi cu atenţie eticheta.

Supele instant sunt ideale în zilele reci când nu ai chef să găteşti, însă fiţi atenţi pentru că un singur astfel de pacheţel atractiv de supă cu tăiţei conţine până la 744 de miligrame de sare.

Alimentele marinate, cum este peştele de exemplu, conţin de asemenea cantităţi mari de sare. Încercaţi să le marinaţi acasă cu suc de portocale sau de ananas.

Sosul de soia, deşi ar trebui să fie exclusiv preparat cu ingrediente naturale, poate conţine până la 1,024 miligrame de sare. Şi asta doar într-o singură linguriţă. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul sosurilor pentru paste sau ketchupului.

Alunele sărate în coajă… pe cât de gustoase, pe atât de nesănătoase. 30 de grame de alune au 190 de miligrame de sare. Gândiţi-vă câtă sare are o pungă de alune de 300 de grame.

Snacksurile sunt perfecte atunci când ne uităm la un film, însă fiţi atenţi la ce cantităţi de sare sunt în ele: 30 degrame de
chipsuri= 136 miligrame de sare, 30 grame de pufuleţi cu brânză=240 miligrame de sare, 30 de grame de covrigei=385 miligrame de sare. Vă mai e poftă de aşa ceva?

Şi pentru că producătorii reuşesc să se strecoare printre legi cu denumiri sofisticate atribuite ingredientelor, iată cum puteţi ghici că un aliment conţine sare, chiar dacă pe etichetă nu apare sub această formă: alginat de sodiu, ascorbat de sodiu, bicarbonat de sodiu, benzoat de sodiu, caseinat de sodiu, clorat de sodiu, citrat de sodiu, hidroxid de sodiu, glutamat de sodiu, fosfat trisodic, sulfit de sodiu… iar lista poate continua la nesfârşit.

O altă surpriză poate veni chiar din… trusa medicală, unde există categorii de medicamente destinate ameliorării durerilor de cap sau contra arsurilor gastrice care conţin carbonat şi bicarbonat de sodiu.

Cunoşti efectele adverse şi contraindicaţiile medicamentelor pe care obişnuieşti să le iei frecvent? Consultă dicţionarul nostru de medicamente pentru a verifica prospectele!

Autorităţile din Statele Unite, ţara cu cele mai mari probleme în ce priveşte consumul de sare, desfăşoară campanii importante astfel încât populaţia să reducă până la 1,500 de miligrame pe zi consumul de sare, pentru a preveni apariţia unor afecţiuni grave ca infarctul sau accidentul vascular cerebral.

Persoanele vizate în mod deosebit sunt cele cu vârste de peste 50 de ani şi bolnavii care suferă de hipertensiune, diabet şi afecţiuni renale cronice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult