Inima este unul dintre cele mai importante organe, însă puţini dintre noi îi acordăm atenţia pe care o merită. În fiecare zi, ne stresăm, ne facem griji pentru orice nimicuri şi mâncăm tot felul de alimente care nu îi fac deloc bine. Iar alimentaţia joacă un rol esenţial în menţinerea sănătăţii inimii.
Fast-foodul şi dulciurile pline de grăsimi şi zahăr cresc enorm nivelul de colesterol din sânge, iar asta duce, inevitabil, la formarea plăcilor de aterom pe vasele de sânge. Mai departe, inima va fi „sugrumată” de acestea şi, mai devreme sau mai târziu, va apărea infarctul (atacul de cord) sau accidentul vascular cerebral.
Alimente pline de colesterol, de mâncat rar
Printre alimentele care conțin mult colesterol și cresc riscul de infarct și AVC și care trebuie mâncate în cantitate cât mai mică și cât mai rar se numără:
Iată 15 alimente care curăță vasele de sânge, reduc riscul de infarct şi îmbunătăţesc în general starea de sănătate:
Mere şi pere – sunt fructe pe care le găseşti aproape tot anul în magazin, ieftine şi extrem de eficiente în prevenirea atacului de cord.
Ovăz – este bogat în fibre, scade nivelul de colesterol şi îmbunătăţeşte digestia.
Fructe în coajă lemnoasă (caju, migdale, alune, nuci, nuci de macadamia, fistic etc.) – conţin fibre, proteine şi vitamina E.
Rodie – bogată în antioxidanţi, reduce tensiunea, normalizează circulaţia sanguină şi creşte nivelul hemoglobinei.
Pepene verde – bogat în apă şi antioxidanţi, te ajută să menţii echilibrul hidric al organismului şi să previi oxidarea celulară.
Fructe de pădure (mure, zmeură, afine, căpşune etc.) – sunt bogate în antioxidanţi, reduc tensiunea arterială şi relaxează vasele sanguine.
Ciocolată neagră (minimum 60-70% cacao) – ajută la normalizarea tensiunii arteriale, ameliorează inflamaţiile din corp şi previne formarea cheagurilor de sânge.
Ceai verde – bea în fiecare zi o ceaşcă de ceai verde şi vei fi ferită de acumulările de grăsime pe artere. În plus, ceaiul verde accelerează metabolismul şi te ajută să slăbeşti mai rapid.
Vin roșu – ajută la reducerea depozitelor de grăsime acumulate pe vasele de sânge. A se consuma cu moderaţie, 150-200 ml/zi!
Ulei de măsline extravirgin – câteva linguri pe zi sunt suficiente pentru a normaliza nivelul de colesterol şi a ţine glicemia în limitele normale.
Scorțișoară – intensifică arderile, previne ateroscleroza şi este un înlocuitor excelent pentru zahăr, ajutându-te totodată să slăbeşti.
Broccoli și spanac – sunt legume bogate în vitamine, minerale, fibre şi antioxidanţi, care normalizează tensiunea arterială.
Avocado – scade nivelul de colesterol „rău” şi curăţă aterele. Este bogat în grăsimi sănătoase.
Pește gras (somon, macrou, hering) – este bogat în acizi graşi Omega 3 şi reduce riscul de aritmii cardiace şi ateroscleroză. Consumă peşte de 2-3 ori pe săptămână.
Usturoi – dilată arterele, scade tensiunea, ameliorează vasoconstricţia şi previne formarea plăcilor de aterom.
Senior Editor, [email protected]
A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023.
Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională.
Colaborări: Viața ...