Ca să ai o imunitate de fier și să îți protejezi organismul de virozele de sezon, nu e nevoie să arunci sume mari de bani pe suplimente, ci doar să fii un pic mai atent la alimentele din farfurie. Un astfel de aliment cu beneficii pe toate planurile, recomandat de toți medicii, de la cardiolog până la infecționist sau nutriționist, este oul, care costă doar 1 leu bucata.
Poți găti ouăle în fel și chip – fierte, poșate, ochiuri, omletă, la cuptor. Important este să nu folosești în exces ulei și să le mănânci alături de legume. Poate fi un ardei gras, o jumătate de avocado, o roșie, un castravete, orice îți place. Așa obții imunitate în fața infecțiilor virale de sezon, dar îți menții și silueta, pentru că ouăle sunt foarte sățioase, au puține calorii și pot fi mâncate zilnic fără grija colesterolului.
Află mai jos ce alte alimente să consumi pentru a avea o imunitate la cote maxime la început de primăvară.
Perioadele de tranziție între anotimpuri supun organismul nostru la un mai mare efort de acomodare. Astfel, este foarte importat să îl hrănim cu alimente potrivite care să îi întărească abilitatea de apărare împotriva bacteriilor și a virusurilor.
Nutriționistul Gianluca Mech ne oferă 10 alternative sănătoase din care putem alege pentru a sta departe de răcelile de sezon.
Supă de pui – ajută la întărirea sistemului imunitar și la combaterea răcelilor. Cercetătorii au descoperit că supa de pui ajută la încetinirea mișcării neutrofilelor. Acestea sunt celulele albe din sânge care ne apără împotriva infecțiilor, dar care sunt totodată parțial responsabile de procesele inflamatorii din organism.
Miere – este un alt aliment foarte cunoscut pentru beneficiile sale asupra organismului uman. Există studii care arată că este eficientă în prevenirea infecțiilor bacteriene și virale. Este însă extrem de important să consumăm mierea cu măsură. Una, maximum două lingurițe într-o zi. Altfel, putem avea parte de un efect opus. Conținutul ridicat de zahăr poate împiedica sistemul imunitar să își facă treaba.
Iaurt – este o sursă excelentă de proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase. Conține o mulțime de bacterii probiotice care ajută la protejarea sistemului imunitar.
Ouă – conțin vitaminele D și B12, precum și minerale precum zinc, fier și seleniu. Toate ne susțin sistemul imunitar și ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor.
Ovăz – bogați în fibre, magneziu, zinc și antioxidanți, fulgii de ovăz ajută organismul să elimine toxinele. Astfel, sistemul nostru imunitar va funcționa la parametri normali.
Ghimbir – este excelent pentru a reduce durerea și inflamația în cazul unei răceli. Funcționează ca un antioxidant, ajutând la prevenirea dezvoltării bacteriilor din corp. Studiile arată că îmbinarea ghimbirului cu miere și consumul zilnic al unei lingurițe din acest amestec ajută la întărirea sistemului imunitar.
Kiwi – conțin o mulțime de nutrienți esențiali, inclusiv folat, potasiu, vitamina K și vitamina C. Vitamina C stimulează celulele albe din sânge pentru a lupta împotriva infecțiilor, în timp ce ceilalți nutrienți ajută restul organismului să funcționeze corect.
Ceai verde – atât ceaiul verde, cât și cel negru, conțin flavonoide (antioxidanți). Ceaiul verde conține în plus și epigalocatechin galat (EGCG), un alt antioxidant puternic. Acesta susține buna funcționare a sistemului imunitar.
Lămâi și portocale – sunt esențiale și în acest sezon. Ele reprezintă o sursă naturală de vitamina C și întăresc sistemul imunitar. În plus, vitamina C este recomandată în infecțiile tractului respirator.