Sfecla roșie este nu doar un aliment gustos, ci un veritabil „medicament” natural folosit încă din antichitate pentru diverse afecțiuni. Acest superaliment este sărac în grăsimi, plin de vitamine, minerale și antioxidanți puternici.
Găsiți acum sfeclă roșie în piețe sau supermarketuri, în stare proaspătă, la doar 1 leu bucata. O puteți face salată sau să o dați prin blender și să consumați sub formă de smoothie sau suc. Deoarece conține aproape 90% apă, este indicată și pentru hidratare. În plus, are un conținut redus de calorii: doar 43 la 100 de grame. Deci poate fi consumată fără probleme la dietă.
Sfecla roșie este o sursă excelentă de fibre, acid folic (vitamina B9), potasiu și vitamina C. Această legumă are un index glicemic de 30, dar zahărul din ea nu se transformă rapid în glucoză. Din acest motiv nu duce la creșterea rapidă a glicemiei, deci poate fi consumată inclusiv de persoanele diabetice.
De asemenea, studiile arată că fitochimicalele din sfeclă au un rol important în reglarea secreției de insulină. O jumătate de cană de suc de sfeclă consumat zilnic ajută la reglarea glicemiei după masă.
Mai mult, sucul de sfeclă roșie este recomandat ca terapie alternativă pentru cei care suferă de boala ficatului gras nonalcoolic (steatoză hepatică).