Conform cifrelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, obezitatea a atins cote alarmante în ultimii ani: faţă de 1975, numărul persoanelor afectate s-a triplat. În 2016, numărul persoanelor supraponderale ajungea la 1,9 miliarde, iar dintre acestea 650 de milioane aveau deja obezitate. Acest flagel ucide anual 2,8 milioane de oameni din cauza bolilor asociate cu kilogramele în plus: afecţiuni cardiovasculare, diabet şi chiar cancer. În aceste condiţii, niciun kilogram în plus nu trebuie neglijat, însă orice dietă trebuie să debuteze cu o evaluare a stării de sănătate. Tot ce înseamnă mai mult de 5 kilograme peste greutatea normală trebuie investigat cu atenţie pentru că, de cele mai multe ori, înseamnă exces de grăsime periculoasă în corp.
“Trebuie să investigăm mai întâi de toate funcţia tiroidiană printr-o ecografie şi prin câteva investigaţii specifice bunei funcţionări a tiroidei, adică hormonii tiroidieni. Apoi, trebuie să facem o ecografie abdominală pentru a vedea încărcarea în grăsime a organelor interne. Majoritatea persoanelor obeze au ficatul gras şi, în general, organele încărcate cu grăsime. Unde avem grăsime: pe organele interne (ficatul gras e cel mai cunoscut, o depunere a grăsimii specifică bărbaţilor), în circulaţie (colesterolul, trigliceridele, fracţiunile de colesterol, acest lucru e specific atât bărbaţilor, cât şi femeilor) şi subcutanat, acea grăsime vizibilă cu ochiul liber (specifică femeilor). Mai apoi, facem investigaţiile uzuale, care ţin de funcţia ficatului, a rinichiului, metabolismul glucidelor, adică al zaharurilor şi grăsimilor.”, recomandă medicul Ioan Florin Bălănică, expert în medicina stilului de viaţă.
De altfel, specialistul are o poveste impresionantă de slăbire: peste 100 de kilograme care au fost date jos cu dietă echilibrată, mişcare funcţională şi managementul stresului. Acestea l-au inspirat în crearea #MetodeidrBalanica, cea care ajuta pacienţii să scape de kilogramele în plus extrem de periculoase. Persoanele supraponderale au un index masă corporală mai mare de 25, în timp ce obezitatea este asociată cu un index de masă corporală mai mare de 30. Acesta se calculează prin împărţirea greutăţii exprimate în kilograme la înălţimea în metri la pătrat. Însă trebuie luate în calcul şi circumferinţa abdominală, precum şi compoziţia greutăţii. Îngrijorător este în primul rând excesul de ţesut adipos. De aceea, evaluarea cantităţii de grăsime este foarte importantă la un pacient supraponderal.
“Trebuie să identificăm cantitatea de grăsimi, din sânge, adică colesterolul, fracţiunile de colesterol şi trigliceridele, pentru că de cele mai multe ori, la un pacient supraponderal, ele sunt crescute, cele de pe organele interne şi depuse subcutanat. Totodată, este foarte important să verificăm dacă pacientul are tensiunea bună, pentru că bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în România şi UE. Dacă întâlnim un pacient care, pe lângă obezitate, are diabet sau o stare prediabetică, hipertensiune arterială şi acidul uric crescut, adică metabolismul proteinelor defectuos, acel pacient se află în sindrom metabolic, o patologie complexă care asociază şi boala sforăitului sau ronhopatia cronică, iar pericolul este mare pentru că poate să decedeze în somn. Nu trebuie să ne jucăm cu astfel de lucruri, iar sindromul metabolic trebuie să-l identificăm din timp, el, din păcate, e subdiagnosticat în România şi tratat pe bucăţi, adică nutriţionistul se ocupă de obezitate, diabetologul de diabet, cardiologul de zona de hipertensiune arterială. E foarte important să integrăm lucrurile. În metoda mea, privim pacientul integrator şi holistic şi din toate perspectivele”, completează specialistul care a tratat sute de pacienţi cu probleme de greutate.
Din lista de analize necesare pentru a decide cea mai bună conduită în privinţa obezităţii fac parte evaluarea glicemiei, dar şi a nivelului de vitamina D. Orice potenţială afecţiune generează anumite meniuri şi schimbări în stilul de viaţă. O greşeală frecventă a celor care vor să slăbească este activitatea fizică intensă, în condiţiile unui număr impresionat de kilograme în plus. Medicul Ioan Florin Bălănică recomandă mişcarea funcţională, însă numai după o evaluare atentă.
“Trebuie să identificăm starea articulaţiilor, pentru că dacă dorim ca acel pacient să urmeze un program de mişcare (în cazul metodei mele – mişcarea funcţională), trebuie să ştim dacă poate să facă acest lucru şi care e gradul de activitate fizică la care poate fi supus. În concluzie, e important să investigăm funcţia tiroidei, funcţia ficatului, a rinichiului, metabolismul grăsimilor, metabolismul glucidelor, metabolismul proteinelor, să investigăm funcţia cardiovasculară printr-un EKG şi prin măsurarea tensiunii arteriale şi, opţional, vitamina D. În rest, sigur că fiecare persoană e particulară şi trebuie să ne adresăm în mod diferit”, descrie medicul Florin Ioan Bălănică cei mai importanţi parametri în evaluarea şi tratarea excesului ponderal.
De altfel, 70 la sută dintre afecţiuni apar din cauza stilului de viaţă dezechilibrat, iar obezitatea nu face excepţie. Poate fi prevenită prin dietă echilibrată, mişcare moderată, gestionarea stresului şi a relaţiei cu anturajul. Însă dacă este deja instalată, doar vizita la un medic specializat în tratarea excesului ponderal, efectuarea investigaţiilor şi respectarea pe viaţă a recomandărilor o pot rezolva.