Avocado este un aliment care se consumă tot mai frecvent și de către români. Se găsește în orice supermarket și poate fi consumat proaspăt în salate de tot felul. Avocado este o bună opțiune pentru vegetarieni, dar și pentru persoanele care țin diete ketogenice.
Un fruct mediu de avocado conține 22 de grame de grăsime, 13 grame de carbohidrați, 3 grame de proteine și 10 grame de fibre. Avocado conține și vitamine din grupul B, dar și vitaminele C, E, K, folat, potasiu, magneziu, carotenoizi și sodiu. Avocado nu conține colesterol, de aceea, poate fi consumat fără teamă că ar putea avea un impact major grav asupra stării de sănătate.
Însă avocado nu trebuie substeimat la capitolul „calorii” și nu trebuie consumat fără măsură de către cei care vor să slăbească. Iată ce recomandă medicul nutriționist Laura Ene în privința consumului de avocado!
„Avocado face parte dintre alimentele noastre preferate. Mie îmi place pentru că este foarte versatil. Trebuie să ținem cont că are destul de multe calorii, este un fruct oleaginos. Are mai degrabă grăsime decât alte elemente. Deci în ceea ce privește macronutrienții, principala componentă este lipidică.
O sută de grame de avocado au în jur de 160 de calorii. Aceasta înseamnă că un avocado întreg poate avea și 200 de calorii, echivalentul unei bucăți de carne. Așa nu trebuie să mâncăm avocado, pur și simplu considerând că am pus puțin într-o salată.
Avocado trebuie cântărit și trebuie notat la caloriile consumate peste zi. Avocado poate fi consumat în orice moment al zilei, dimineața de exemplu, în loc de unt sau de brânză de către cei care nu vor să mănânce lactate sau de către cei care sunt în post.
Avocado este bun și la masa de seară pentru cei care vor să-și țină sub control numărul de kilograme și silueta. Într-o salată, alături de o brânză tofu sau măsline, avocado poate da și sațietate și un gust foarte bun” spune dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.