Beneficiile salatelor calde în sezonul rece. Explică Patricia Rusu, coach

Iată idei pentru a integra salatele în dieta zilnică indiferent de sezon.
  • Publicat:
Beneficiile salatelor calde în sezonul rece. Explică Patricia Rusu, coach
foto: Shutterstock

 Multe persoane nu asociază sezonul rece cu ideea de salată. Însă, în țările nordice de exemplu, este la mare modă să mănânci salate calde. Ce salate sunt extraordinare pentru toamnă-iarnă? Am aflat o mulțime de idei delicioase de la Patricia Rusu, coach în nutriție și wellness.

 

 

CSÎD: Cum ar arăta în viziunea ta o salată ideală de toamnă?

Patricia Rusu: În mod cert, o salată caldă, reconfortantă, pline de aromele specifice acestui anotimp. Ce conține surse de proteine vegetale din alimentele toamnei, precum leguminoase – cum ar fi un cartof dulce sau dovleac pregătit la cuptor cu puțină nucșoară și chimen măcinat, enzime de culoarea verde închis (din varză kale sau o salată creață), grăsimi sănătoase – cel mai probabil din nuci verzi sau hidratate peste noapte. Niște roșii uscate și merișoare, un dressing din citrice cu puțin ghimbir. Deja am gura-apă (zâmbește).

Regula celor 4 pentru salate echilibrate

CSÎD: Cum să ”construim” salate calde delicioase?

Patricia Rusu: Există o multitudine de variante de salate calde. Cu puțină curiozitate implicată și câteva minute în bucătărie după ce ai fost pe la piață/supermarket, mai ales acum toamna, poți crea preparate variate care să îmbine alimente crude cu cele gătite în fel și chip și să ai parte de o pleiadă de arome și de o masă hrănitoare și sățioasă în același timp.

CSÎD: Cum elaborezi tu rețete de salate calde?

Patricia Rusu: Eu aplic „regula celor 4” atunci când pregătesc orice salată, mai ales dacă aceasta reprezintă masa de prânz. Iar dacă discutăm de o salata în sezonul rece, e cam asa: 1. aleg sursa de proteină să fie caldă – fie de origine vegetală (linte, quinoa, cartof dulce, fasole, năut etc.), fie de origine animală (însă niciodată carne și lactate în aceeași farfurie)

 

În țările nordice, se mănâncă multe salate calde

2. Aleg sursa de fibre – alimente specifice anotimpului de obicei (gogoșari, ardei, castraveți, fenicul, ridichi, dovleac etc.). În continuare, 3., aleg alimente antiinflamatorii – verde închis (kale   salatăverde, spanac), crucifere (broccoli  varză, conopidă, sparanghel, gulie etc.), ierburi aromate (busuioc, rozmarin, cimbru, oregano, aswhan, nucșoară etc., superalimente (ghimbir, turmeric, scorțișoara etc.) și sulfuroase (ceapă, praz, usturoi). A 4-a parte a salatei mele va fi constituită din grăsimi sănătoase nesaturate precum avocado, nuci românești hidratate, semințe dovleac, semințe in, de cânepă etc. Îmbinând câteva din aceste elemente nu ai cum să nu obții o masă delicioasă și hrănitoare.

Patricia Rusu, coach, foto arhivă
Patricia Rusu, coach nutriție și wellness, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”