Berea fără alcool este prima opţiune a persoanelor care vor să renunţe la alcool din cauza unei afecţiuni a ficatului sau a celor care pur şi simplu nu tolerează alcoolul şi vor să se răcorească într-o zi de vară. Însă această băutură prezintă atât avantaje, cât şi dezavantaje, mai ales dacă vorbim despre berile fără alcool cu adaosuri, aşa cum sunt berile cu arome.
Berea fără alcool ajută la refacerea musculară, contribuie la sănătatea oaselor, reduce nivelul de colesterol „rău” din sânge, care favorizează apariţia bolilor de inimă, dar protejează în acelaşi timp şi ficatul. De asemenea, creşte pofta de mâncare, un aspect important dacă eşti subponderal.
Iată care sunt beneficiile consumului de bere fără alcool pentru corp şi minte, dar și efectele mai puțin benefice ale acestei băuturi nonalcoolice!
Mai multe studii au arătat că berea fără alcool, consumată cu moderaţie, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi previne astfel hipertensiunea arterială, principala cauză a bolilor cardiovasculare, precum infarctul, accidentul vascular cerebral sau boala arterială coronariană. Acest studiu, de exemplu, a relevat că riscul de tromboză, adică cel de formare a cheagurilor de sânge în artere, este mai redus în rândul consumatorilor de bere fără alcool.
De asemenea, o altă cercetare, realizată pe subiecţi umani cu vârste cuprinse între 58 şi 79 de ani, indică faptul că fenolii din berea fără alcool pot reduce riscul de ateroscleroză, o afecţiune care constă în îngustarea arterelor ca urmare a depunerilor de grăsime.
Ştim că băuturile alcoolice pot stimula producţia de dopamină la nivelul creierului, dar puţini ştiu că acelaşi efect îl are şi berea fără alcool, arată un studiu publicat în revista Nature în 2013. Dopamina este unul dintre principalii neurotransmiţători de la nivelul sistemului nervos şi este responsabilă de nivelul fericii, influenţând optimismul şi motivaţia. În cadrul acestei cercetări, oamenii de ştiinţă au măsurat, prin intermediul tomografiei cu emisie de pozitroni (PET), nivelul de dopamină a 49 de bărbaţi care consumau frecvent bere fără alcool sau băuturi energizante. Ei au descoperit că bărbaţii care obişnuiau să consume bere fără alcool aveau niveluri semnificativ mai ridicate de dopamină la nivelul creierului. Un alt studiu, recent, a confirmat aceste rezultate.
Pentru că are în compoziţie minimum 90% apă, berea fără alcool este o băutură indicată în sezonul cald, care poate preveni deshidratarea. Desigur, asta nu înseamnă că poţi să înlocuieşti complet apa plată cu berea fără alcool! De asemenea, berea fără alcool conţine compuşi cu efect izotonic, la fel ca băuturile de rehidratare pentru sportivi.
Deshidratarea este deosebit de periculoasă, mai ales în rândul seniorilor, fiind asociată cu un risc crescut de pietre la rinichi şi, în cazurile grave, chiar la insuficienţă renală. Când organismul suferă din cauza lipsei de apă, apar probleme precum: digestie lentă, acumularea de grăsimi pe artere, puls slab, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie, dureri abdominale sau pierderea conştienţei.
Spre deosebire de băuturile alcoolice, care perturbă somnul – în ciuda opiniei generale, conform căreia alcoolul te-ar ajuta să dormi mai bine, ceea ce este complet fals, pentru că acesta împiedică faza de somn adânc, cea în care corpul se regenerează –, berea fără alcool chiar are efect sedativ.
Potrivit unui studiu publicat în jurnalul PloS One, hameiul din berea fără alcool are proprietăţi sedative, graţie efectului său asupra producţiei de acid gamma-aminobutiric (GABA), un neurotransmiţător care are un rol important în reglarea ciclului somn-veghe, ajută la reducerea stresului, a tensiunii nervoase şi ameliorează stările de anxietate.
Cerealele şi hameiul din compoziţia berii fără alcool sunt surse importante de siliciu, un mineral esenţial pentru menţinerea densităţii osoase, prevenind astfel osteoporoza, dar nu numai. Siliciul ajută la formarea şi, ulterior, la rezistenţa dinţilor, cartilajelor, tendoanelor, părului şi unghiilor. De asemenea, conferă supleţe pielii şi elasticitate pereţilor vasculari.
Prin urmare, consumul de bere fără alcool poate preveni probleme precum ateroscleroza, apariţia ridurilor sau a cariilor dentare, căderea părului sau ruperea unghiilor. În plus, siliciul ajută şi la asimilarea fosforului, un mineral esenţial pentru sănătatea creierului.
Fenolii din berea fără alcool au proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii, contribuind astfel la reducerea inflamaţiilor din corp. Un studiu realizat pe un grup de sportivi a relevat că berea fără alcool poate reduce crampele musculare resimţite după efortul intens şi ajută la ameliorarea simptomelor de răceală, dar şi ale astmului, precum nasul înfundat, lăcrimarea excesivă a ochilor, tuse, strănut sau dureri în gât.
Pe lângă siliciul conţinut, berea fără alcool este o sursă importantă de alte vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului, precum:
Acum, că am enumerat aceste beneficii ale berii fără alcool, te-ai putea gândi că este o băutură panaceu. Departe de noi gândul de a-ţi prezenta berea fără alcool ca pe o sursă vitală, mai ales că are şi anumite dezavantaje dacă este consumată excesiv. Ştii deja: ce-i prea mult strică! Să vedem însă care sunt şi părţile negative ale consumului de bere fără alcool.
Multă lume alege să limiteze cantitatea de alcool consumând băuturi precum berea fără alcool. De asemenea, este alegerea multor şoferi care vor să se bucure de un gust oarecum similar berii cu alcool, urcându-se apoi la volan, încrezători că astfel nu consumă alcool. Însă lucrurile nu sunt chiar atât de simple, pentru că multe beri din comerţ care revendică apelativul „fără alcool” au, de fapt, concentraţii de alcool între 0,05% şi 1,2% sau chiar 2,5%. Astfel, consumând aproximativ trei beri de acest tip, vă puteţi atrage suspendarea carnetului de şofer, cantitatea de alcool din sânge fiind suficientă pentru a fi detectată de aparatul etilotest.
În plus, gustul berii fără alcool poate determina un fost consumator cronic de alcool să îşi reia vechile obiceiuri nocive. Până şi mirosul acestor tipuri de bere poate încuraja consumul de băuturi alcoolice. Prin urmare, cere sfatul unui medic înainte să faci această alegere, pentru că riscul de recidivă este destul de crescut.
Spre deosebire de berea cu alcool, care conţine aproximativ 43 de calorii la suta de mililitri, cea fără alcool este mai săracă în calorii (are doar 19 calorii la suta de mililitri), dar conţine cantităţi destul de ridicate de carbohidraţi, care „nu fac casă bună” cu regimul de slăbire. Aceşti carbohidraţi sunt, de fapt, zaharuri, care uneori pot fi naturale, provenite din cereale, dar alteori pot fi adăugate, sub forma zahărului rafinat, mai ales în cazul berilor cu arome, cum ar fi cele cu lămâie, zmeură sau grepfrut.
Consumul excesiv de bere fără alcool îndulcită poate duce astfel la acumularea kilogramelor, dar şi la apariţia cariilor dentare. În plus, persoanele diabetice trebuie să limiteze sau chiar să evite consumul de bere fără alcool care conţine zahăr, sucroză sau orice alt îndulcitor, pentru că aceste ingrediente pot duce la creşterea glicemiei.
Prin urmare, ţine cont atât de beneficiile berii fără alcool, cât şi de potenţialele riscuri. Şi nu uita: moderaţia este cheia!