Cafeaua este cea mai consumată băutură din întreaga lume. De fapt, chiar și cei mai longevivi oameni de pe glob se bucură zilnic de o ceașcă de cafea pentru a se bucura nu doar de savoare, ci și de mai multă energie. Cu toate astea, cafeaua nu este o băutură consumată doar pentru a ne putea da jos din pat. Ea vine la pachet cu numeroase beneficii pentru sănătate, oferă instant energie, iar pe termen lung previne și ține sub control anumite boli și afecțiuni.
Acest lucru face cafeaua să fie cea mai bună băutură pentru încetinirea îmbătrânirii. Dar pentru a te bucura de aceste beneficii este nevoie cafeaua să fie neagră.
Consumul de cafea cu regularitate ajută la reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare și a diabetului de tip 2, dar și riscul de mortalitate. Mai mult, cafeaua este și un ingredient excelent în lupta cu bolile degenerative asociate înaintării în vârstă.
Potrivit unui review din Journal of Alzheimer’s Disease, consumul de cafea a fost asociat riscului scăzut de dezvoltare a demenței și bolii Alzheimer în rândul adulților în vârstă, dar și a bolii Parkinson.
Chiar dacă aceste beneficii sunt promițătoare este foarte important să iei în calcul ceea ce îți pui în cafeaua de dimineață.
Dacă te numeri printre consumatorii de cafea care adoră să adauge frișcă sau zahăr, nu ești singurul. Dar, din păcate, există cercetări care sugerează că în urma unui consum excesiv de zahăr în cafea, sănătatea poate fi impactată negativ. Din acest motiv, riști să anulezi beneficiile naturale ale cafelei.
Cercetările arată că în urma consumului de cafea cu zahăr, în timp, acest obicei dulce, dar nociv, poate accelera îmbătrânirea pielii, poate produce inflamații, crește riscul de diabet de tip 2, dar și riscul de deces produs de bolile cardiovasculare.
Un studiu pe larg, publicat în International Journal of Cancer, la care au luat parte 430.000 participanți, arată că în urma consumului de zahăr adăugat crește riscul de cancer intestinal și cancer de esofag. De asemenea, același studiu sugerează că zahărul adăugat consumat pe o perioadă lungă de timp este asociat accelerării procesului de îmbătrânire celulară.