Cunoscute încă din antichitate, caisele sunt cultivate şi la noi în ţară. Culoarea lor poate varia de la portocaliu mai pal pâna la portocaliu intens, uneori şi cu zone de roz, în funcţie de cât sunt de coapte. Gustul lor este unul dulce, uşor acrişor atunci când nu sunt foarte coapte. Beneficiile lor nu pot fi însă trecute cu vederea.
O porţie de 100 g caise (aproximativ 3 bucăţi) proaspete conţin numai 48 kcal, cu 11 % carbohidraţi, 1.5 % proteine şi niciun gram de lipide. „Sunt fructe în care întâlnim micronutrienţi precum carotenoizii, o familie de peste 600 de substanţe care se găsesc în plante şi care sunt transformate de organism în vitamina A. Aceştia se găsesc în fructe şi legume verzi, galbene şi portocalii, cum sunt morcovii, dovleacul, cartofii dulci, caisele, spanacul, broccoli.
Vitamina A este un antioxidant şi este esenţială în dieta pentru sănătatea ochilor, a pielii, părului, dinţilor şi oaselor). Alţi micronutrienţi pe care îi conţine: vitamina C, vitamina E, magneziu, potasiu, cupru sau mangan, dar şi fibre. Necesarul de fibre pentru un adult este de aproximativ 14 g pentru fiecare 1000 kcal, 3 caise proaspete aducând 2 g fibre”, precizează nutriţionistul Mihaela Posea pentru Ce se întâmplă, doctore?
Trei caise fac o gustare comodă pentru persoanele aflate la dieta (48 de kcal conţinute de 100 g de caise Astfel, o gustare de aproximativ şase caise are sub 100 kcal şi reprezinta echivalentul a doar 4 pătrăţele de ciocolată, 15 migdale sau o treime de covrig.
Fibrele alimentare încetinesc absorbţia glucidelor, îmbunătăţind astfel controlul glucozei sangvine (glicemia). De asemenea, sunt implicate în menţinerea unei stări de saţietate prelungite şi în reglarea tranzitului intestinal. „De foarte multe ori, regimurile alimentare restrictive sunt sărace în fibre datorită accentului pus pe proteine şi blamării carbohidraţilor. Avem numeroşi pacienţi care sosesc în clinica noastră convinşi că un regim de scădere în greutate presupune eliminarea carbohidraţilor din alimentaţie. În realitate, într-un regim de scădere în greutate se poate menţine un raport între cele 3 mari grupe de macronutrienţi care nu presupune eliminarea niciuneia”, adaugă specialistul.
Prin conţinutul de vitamina A, C şi E consumul de caise asigură un aspect sănatos al pielii şi părului. „Multe dintre femeile care urmează diete faimoase şi extrem de restrictive aleg să ignore consecinţele pe care acestea le pot avea asupra sănătaţii lor. Nu realizează însă că acestea au efecte negative şi asupra înfăţişării lor – exact lucrul pe care vor să îl îmbunătăţească prin dietele urmate’’, mai spune medicul Mihaela Posea.
Conţinutul de potasiu şi magneziu din caise îi ajută pe cei care le consumă să îşi menţină funcţionarea normală a musculaturii. „Obiectivul oricărui pacient care urmează un program este să scadă cantitatea de grăsime din corp. De aceea, noi urmărim evoluţia pacienţilor cu ajutorul analizatorului corporal cu bioimpedanţă. Scăderea masei musculare, a mineralelor depozitate în oase sau deshidratarea nu reprezintă obiectivele noastre. Scăderea masei de grăsime în condiţiile menţinerii masei musculare duce la o stare mai bună de sănătate. În plus, creşterea masei musculare duce la creşterea ratei metabolice.
Potasiul şi magneziul sunt minerale esenţiale pentru acest proces, condiţia numită hipopotasemie ducând la slăbirea masei musculare şi la crampe Magneziul este implicat în contracţia musculară, dar şi în funcţionarea normală a sistemului nervos’’, afirmă Dr. Mihaela Posea pentru CSID.
Combinaţia de vitamina C, potasiu şi magneziu din caise le fac pe acestea un depozit de stare de bine. O gustare bogată în aceşti micronutrienţi poate să constituie pentru unii dintre pacienţi un boost de energie similar consumării cafeinei.
De ce trebuie intoduse în alimentaţia copiilor
Caisele, alaturi de multe alte fructe, sunt recomandate copiilor datorită conţinutului bogat de vitamine şi minerale. Copilul are nevoie de o alimentaţie care să îi asigure necesarul de micronutrienţi, deoarece lipsa acestora poate duce la o dezvoltare sub potenţialul genetic.
Fibrele sunt esenţiale pentru alimentaţia copiilor şi caisele, cu cele 2 grame de fibre conţinute/100g asigura unui copil o gustare echilibrată şi cu beneficii.
Aspectul alimentelor este foarte important pentru copii. De aceea, cele care au culori atrăgatoare sunt indicate pentru a le fi servite. „Recomandăm întotdeauna familiilor să înveţe copiii de mici cu gusturi mai variate şi să îi încurajeze să guste măcar toate fructele şi legumele, atât în stare proaspătă, cât şi gătite. Caisele îşi aduc şi ele contribuţia la diversificarea paletei de gusturi a celor mici”, mai spune medicul nutriţionist Mihaela Posea.
Magneziul şi potasiul sunt necesare dezvoltării creierului copilului, aşa că, alături de alţi micronutrienţi, nu trebuie să le lipsească din alimentaţie.