Carbohidrații au o reputație proastă, iar multe persoane îi blamează pentru kilogramele în plus cu care se confruntă. Este adevărat că există câțiva carbohidrați de care ar trebui să ne ferim, însă unii sunt ideali în dietă pentru că oferă sațietate corpului.
Carbohidrații se găsesc în alimentele vegetale, iar aceștia sunt carbohidrați buni, cunoscuți și sub numele de carbohidrați complecși care sprijină sănătatea sistemului digestiv și a metabolismului. Carbohidrații răi sunt cei din alimentele procesate și vin la pachet cu numeroase consecințe. Aceștia se numesc carbohidrați simpli și sunt absorbiți de celulele de sânge.
Carbohidrații se clasează în două categorii: simpli și complecși. Carbohidrații simpli sunt un pericol pentru sănătate, iar asta pentru că mulți nutrienți necesari sunt eliminați. Sunt digerați mai rapid, cresc valorile glicemiei și produc mai repede senzația de foame. Astfel ajungi să mănânci în exces, crești în greutate și te confrunți cu probleme de sănătate precum hipertensiune și diabet.
Alimentele care conțin acești maronutrienți simpli sunt:
Carbohidrații complecși sunt cei sănătoși, iar asta pentru că ei conțin fibre și sunt mai ușor de digerat. Optează pentru alternative integrale precum pâine integrală, paste integrale, orez integral etc.
Carbohidrații sunt ideali pentru anumite organe precum:
Consumând carbohidrații sănătoși previi afecțiuni precum bolile cardiovasculare și diabetul. O dietă fără carbohidrați poate duce la: