Carnea de miel: beneficii, riscuri şi reţete cu carne de miel

Odată cu sfintele sărbători de Paşte, mesele românilor vor fi pline cu preparate pe bază de carne de miel. Atunci când cumpărăm o astfel de carne este bine de ştiut greutatea animalului înainte de sacrificare. Un alt aspect important este legat de felul cum îl preparăm.
  • Publicat:
Carnea de miel: beneficii, riscuri şi reţete cu carne de miel

Odată cu sfintele sărbători de Paşte, mesele românilor vor fi pline cu preparate pe bază de carnea de miel. Atunci când cumpărăm o astfel de carne este bine de ştiut greutatea animalului înainte de sacrificare. Un alt aspect important este legat de felul cum îl preparăm pentru a ne bucura din plin de gustul bun şi de nutrienţii din componenţa acestui tip de carne. Şi, nu în ultimul rând, de cumpătare, mai ales dacă am ţinut Post.

Cei mai mici dintre mieluţi au carnea bogată în purine, cristale de acid uric ce se depun pe articulaţii sau rinichi, îngreunează digestia şi, în timp, duc la apariţia unor boli grave precum guta, afecţiunile renale etc. Tocmai din acest motiv vom prefera mieii care au o greutate de 10-15 kg (vii), întrucât carnea va fi mai puţin indigestă, subliniază Diana Sîrbu, nutriţionist şi dietetician Natur House (www.natur-house.ro).

Cumpărăm inteligent, mâncăm sănătos carnea de miel

În funcţie de mediul în care a crescut mielul putem întâlni o astfel de carne cu un conţinut bogat în Omega 3 şi CLA (Omega 6) în special la cei crescuţi într-un mediu cât mai natural şi hrăniţi cât mai bio (fără furajere îmbogăţite cu hormoni şi antibiotice).

Carnea de miel reprezintă o importantă sursă de niacină şi de vitamine din complexul B-urilor: B1, B2, B6, B9, Biotină, B5, B12 şi colina vitamine deosebit de importante pentru un metabolism sănătos şi pentru a preveni acumularea excesului de homocisteină în corp ceea ce ar creşte riscul bolilor cardiovasculare.

Modalităţi corecte pe preparare pentru carnea de miel

Modalitatea cea mai corectă de preparare a acestui tip de carne este fierberea şi gătirea la temperatură scăzută. Atunci când se prepară o ciorbă din carne de miel este indicat ca aceasta să se adauge după ce apa a dat în clocot pentru a nu se pierde proprietăţile nutritive în apă. Iar atunci când se preferă a se consuma sub formă de fripturi – se ţine cu 24 h înainte de preparare într-un baiţ de oţet sau vin, apă şi condimente pentru ca aceasta să fie mai fragedă şi uşor digerabilă.

Cele mai periculoase combinaţii ale acestei cărni vor fi cele cu paste, cartofi, orez, pâine şi alcool, atenţionează nutriţionist Diana Sîrbu.

Cei care au ţinut acest Post vor trebui să ţină cont de aceste sfaturi şi să aibă grijă să nu facă excese. De asemenea, copii şi cei în vârstă vor trebui să consume cu grijă acest tip de carne întrucât poate provoca alergii, iar grăsimile saturate (colesterolul) din componenţa sa favorizează depunerea lor pe artere, îngroşându-le, favorizând astfel apariţia bolilor cardiovasculare. Alte persoane cu grad de risc sunt cele cu probleme hepatice, renale, cu pancreasul, HTA, hipercolesterolemie, trigliceride crescute şi cei obezi.

Printre cele mai indicate reţete pe bază de carne de miel se numără: drobul, ciorba de miel, stufatul de miel, friptura din coaste şi pulpă de miel. Iată 2 reţete savuroase şi uşor de preparat:

Stufat de miel

Ingrediente: 1 kg carne de miel, 100 g untură/3 linguri ulei de măsline, 100 g ceapă uscată, 20 fire de ceapă verde, 20 fire de usturoi verde, oţet sau zeamă de lămâie, câteva legături de mărar şi pătrunjel verde, 50 g bulion, o lingură de făină, piper, sare

Mod de preparare: Carnea se spală, se taie în bucăţi, se sărează şi se prăjeşte într-o cratiţă cu puţină untură. După ce carnea s-a prăjit puţin, se scoate în alt vas, iar în untura rămasă se căleşte ceapa tăiată mărunt, se adaugă făina şi se prăjeşte până se rumeneşte puţin, se adaugă bulionul şi se stinge cu apă călduţă.

Se răstoarnă totul peste carnea prăjită şi se fierb împreună până când se înmoaie carnea, la care se adaugă restul de ingrediente – ceapa verde, usturoiul verde, verdeţurile (toate curăţate, spălate în mai multe ape, tăiate în bucăţi lungi de 4-5 cm şi călite în restul de untură). Se adaugă, după gust, sare, piper, şi se mai lasă să fiarbă 20-30 de minute, după care se adaugă oţet sau zeamă de lămâie şi se mai dă într-un clocot sau, dacă mâncarea este prea zemoasă, se introduce în cuptor ca să mai scadă.

Miel cu spanac

Ingrediente: 900 g carne de miel, 100 g untură/2-3 linguri ulei de măsline, 60 g făină, 150 g ceapă, 50 g bulion, 1,5 kg spanac, piper, sare, zeamă de lămâie

Mod de preparare carne: Carnea tăiată în bucăţi se prăjeşte în untură încinsă cât să se rumenească puţin. Apoi se scoate, se pune în altă cratiţă, iar în untura rămasă se căleşte ceapa tăiată foarte mărunt, se adaugă făina, bulionul, se stinge cu apă caldă şi se răstoarnă peste carne. Se fierbe înăbuşit până ce carnea este gata, după care se adaugă spanacul special pregătit.

Mod de preparare spanac: Se curăţă spanacul, se spală în mai multe ape, se opăreşte şi, după ce s-a răcit, se taie  în bucăţi de 4-5 cm şi se adaugă la carnea prăjită.

La final, se lasă să fiarbă împreună 10 minute, timp în care se adaugă după gust sare şi zeamă de lămâie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult