Dacă mâncaţi cantităţi moderate şi alegeţi bucăţile mai slave, vita va fi aliatul tău nutritiv, în primul rând datorită proteinelor sale de calitate. Cele mai slabe bucăţi de vită ( mai slabe decât celelalte) sunt capul de muşchi, fileul şi spata.
Grăsimile. Conţinutul mediu de lipide variază între 2% şi 9 %, în funcţie de bucata aleasă, carnea de vită fiind deci un aliment recomandat În 100 g de carne de vită slabă tocată se găsesc 15 g grăsimi, dintre care 5, 5 grăsimi saturate, 7 g grăsimi mononesaturate şi 0, 5 grăsimi polinesaturate, plus 7 g colesterol.
Mineralele şi vitaminele. Vita conţine cantităţi mari de fosfor, fier, zinc, cupru, seleniu, dar şi vitaminele A, B1, B3, B5, B6, B9, B12 şi D.
Antianemic. Carnea roşie, bogată în fier, combate anemia. Fierul provenit din carne este mai uşor asimilabil decât cel din alte surse, în proporţie de 15- 30% comparativ cu cel din vegetale, care se asimilează în proporţie de 10%. Menţionăm că zincul din carne este asimilat în proporţie de 40%
Organele. Ficatul de vită este un bun regenerator, fiind bogat îndeosebi în fier, deşi cel de viţel îi este superior datorită diversităţii nutriţienţilor săi.
Aşa cum am văzut, carnea de vită este o sursă excelentă de fier şi de zinc, într-o formă uşor asimilabilă în organismul uman. În plus, conţine toate vitaminele din grupul B, mai ales B9, indispensabilă femeilor însărcinate şi persoanelor anemice, dar şi vitamina A.
Există bucăţi mai slabe decât altele. Carnea tocată este obţinută din bucăţi diferite şi are un conţinut variabil de grăsimi ( între 5 şi 20%, ba chiar şi 30%). Pentru a evita carnea cu hormoni şi alte substanţe nocive, alegeţi una de provenienţă bio. Aveţi grijă să fie proaspătă şi nu ezitaţi să adăugaţi la preparare o picătură de ulei esenţial de lămâie pentru a o dezinfecta.
Gătiţi carnea de vită de preferinţă la cuptor sau prin fierbere. O puteţi mânca, de asemenea, crudă, sub formă de carpaccio sau tartar. Pentru a fragezi o bucată de carne, marinaţi-o în suc de citrice minimum o zi, la frigider.
În medicina ayurvedică. Aceasta sugerează consumul de carne rar, preferându-se cea de vită, care este indicată pentru sănătatea oaselor şi a sângelui, fiind recomandată persoanelor obosite. Medicina ayurvedică recomandă consumul cărnii de vită în supe, astfel încât să fie mai uşor digerabilă.
Păstraţi-o în partea de jos a frigiderului şi consumaţi-o cât mai repede posibil, în cel mult trei zile. Igena şi temperaturile scăzute sunt foarte importante pentru carne, în caz contrat, bacterii precum Campylobacter, Escherichia şi altele pot îmbolnăvi intestinele.
Sursa: cartea 200 de alimente care ne vor binele, autor Jean-Marie Delecroix, editura Rao.