Carnea roșie nu a avut întotdeauna o reputație bună, iar unele studii indică faptul că reducerea consumului de carne roșie este benefică pentru sănătate. Cu toate astea, Organizația Mondială a Sănătății clasează carnea procesată ca fiind un produs carcinogen, iar carnea roșie se numără pe listă. Așadar, cum și în ce cantitate o consumăm?
Există trei categorii de care trebuie să ținem cont. Pe lângă carnea de vită, mai avem și carnea de miel, vițel, vânat și carnea de capră. Carnea de porc este de cele mai multe ori considerată carne roșie din punct de vedere nutrițional. O categorie este și cea de carne tocată, care conține foarte multă grăsime și pe care o folosim la hamburger, de exemplu. Mai apoi, este carnea procesată, care nu este deloc sănătoasă din cauza cantității de sare pe care o conține și a substanțelor adăugate. În final, avem carnea sub forma ei naturală, care nu este procesată.
Compușii care se găsesc în carnea roșie pot produce inflamații și iritații la nivelul țesuturilor. Este vorba de o iritație minoră, dar care în timp poate duce la diferite probleme de sănătate precum ateroscleroză, infarct sau accident vascular cerebral. Consumul zilnic de carne roșie triplează riscul de creare de trimethylamine N-oxid, un compus organic asociat riscului crescut de boli cardiovasculare. Conținutul proteic de carne este o problemă pentru că nu poate fi asimilat așa cum este asimilată proteina vegetală.
Studiile arată că un conținut crescut de carne roșie sau carne procesată este asociat riscului crescut de boli cardiovasculare, cancer și diabet. Un alt aspect negativ ține și de cantitatea de grăsime, care duce la blocarea arterelor, iar astfel apar ateroscleroza și alte boli.
Depinde de tipul de carne roșie pentru care optezi. Carnea procesată sau cea tocată trebuie evitată. În schimb, poți consuma carne de pui, curcan sau pește. Dar dacă vrei neapărat să mănânci carne roșie, nutriționiștii sugerează să nu consumi mai mult de 85g pe zi și mai puțin de 600g pe săptămână. World Cancer Research Fund, recomandă cel mult trei porții pe săptămână.