Cartofii dulci – îi vedem într-un raft minuscul printre alte legume tradiţionale, dar rareori îi şi punem în coşul de cumpărături. Însă, după ce vei citi următoarele rânduri, te vei convinge cât de mult ai pierdut. Vorbim mai departe despre cartoful dulce, acest „frăţior” dulceag şi colorat al cartofului clasic.
Cartoful dulce poate avea mai multe varietăţi de culoare, de la portocaliu, la mov sau chiar maro. Spre deosebire de cartoful alb, cel dulce este mult mai bogat în nutrienţi.
În 100 de grame de cartof dulce gătit (copt sau fiert) avem puțin peste 100 de calorii, 24 de grame de sodiu, 195 mg de potasiu, 6 grame de fibre, 3.6 grame de proteine, 12 grame de zaharuri, calciu, fier, 37% din necesarul zilnic de vitamina A, 16% din doza zilnică recomandată de vitamina B6, 10% din necesarul de vitamina B5, 15% din DZR de potasiu şi 28% din cea de mangan.
Pe lângă acestea, se regăsesc mici cantităţi de calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, vitamina E, tiamină, riboflavină şi folaţi.
De asemenea, cartoful dulce este o sursă importantă de betacaroten, cunoscut ca precursor al vitaminei A, un puternic antioxidant care dă culoare acestei legume atât de versatile.
Despre efectele benefice ale alimentelor bogate în betacaroten puteţi citi mai multe aici.
Numeroase studii au demonstrat de-a lungul timpului că un consum frecvent de cartofi dulci ar putea reduce riscul unor afecţiuni grave, precum diabetul, obezitatea sau bolile de inimă.
Recomandaţi bolnavilor de diabet, dar şi celor care vor să se ferească de această boală – cartofii dulci au un indice glicemic scăzut iar cercetările arată că pot reduce episoadele de scădere bruscă a glicemiei şi apariţia sindromului de insulino-rezistenţă.
De asemenea, fibrele din cartofii dulci au rol de a regla glicemia şi de a îmbunătăţi digestia, prevenind constipaţia şi balonarea. În plus, îmbunătăţesc circulaţia sângelui datorită sodiului şi potasiului.
Conţinutul bogat în betacaroten ar putea ajuta la prevenirea cancerului de prostată, se arată într-un studiu al experţilor de la Universitatea Harvard. De asemenea, cancerul de colon este ţinut la distanţă tot datorită acestui antioxidant puternic.
Fierul din cartofii dulci poate sprijini fertilitatea. În plus, vitamina A (transformată astfel în organism cu ajutorul betacarotenului) este esenţială în timpul sarcinii şi alăptării, pentru a asigura un echilibru hormonal.
Vitamina C şi betacarotenul întăresc sistemul imunitar, ferindu-ne de răceli şi alte probleme respiratorii.
Colina din cartofii dulci este un nutrient important care ajută la menţinerea sistemului muscular, dar şi a memoriei. În plus, colina promovează un somn liniştit şi ajută la transmiterea corectă a impulsurilor nervoase. Un studiu publicat în Journal of Medicinal Food arată că aceste legume pot avea proprietăţi antiinflamatorii.
Vitaminele A, C şi E din cartofii dulci sunt aliaţii vederii optime. Tot vitamina A este necesară pentru a contracara efectul nociv al radiaţiilor ultraviolete şi pentru a stimula producţia de colagen, care asigură elasticitate pielii, prevenindu-se astfel apariţia temutelor riduri.
Citeşte aici mai multe detalii despre efectele benefice ale betacarotenului pentru păr şi piele.
Dacă urmezi un tratament cu beta-blocante, recomandate frecvent în afecţiunile inimii, este indicat să eviţi sau să reduci consumul de cartofi dulci. Despre efectele excesului de potasiu poţi citi mai multe aici.
Totodată, nu consuma în exces cartofi dulci deoarece betacarotenul poate colora pielea şi unghiile. Potrivit cercetărilor realizate de specialiştii de la Clinica Mayo, persoanele cu probleme renale ar trebui să evite consumul acestor legume sau să le mănânce mai rar și în cantitate mică deoarece conţin oxalaţi, care pot contribui la formarea pietrelor la rinichi.
Pentru a evita flatulenţa, este bine să îi găteşti la temperatură mică.
Evită să cumperi cartofi dulci moi, ridaţi, cu crăpături sau pete. Depozitaţi într-un mediu răcoros, ferit de umiditate, cartofii dulci pot rezista între 3 și 5 săptămâni.
Cel mai bine le simţi gustul dacă îi faci la cuptor, la temperatură scăzută, sau la microunde, timp de 15-20 de minute, dacă te grăbeşti.
Nu este nevoie să adaugi unt sau diverse sosuri peste ei, pentru că le diminuezi aroma şi adaugi un plus consistent de calorii. Un sos mai prietenos cu silueta este cel tzatziki, vezi aici reţeta. Dacă vrei să le dai un zvâc, presară peste cartofii dulci copţi puţină scorţişoară, curry sau chimion.
Iată trei reţete delicioase cu cartofi dulci.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Poţi consuma aceşti cartofi delicioşi cu un sos de iaurt grecesc cu ceapă verde, castravete proaspăt şi zeamă de lămâie sau îi poţi folosi ca garnitură pentru diverse fripturi.
Această supă consistentă poate fi un extraordinar prânz de post. Amestecând cu blenderul, se obţine o textură omogenă delicioasă.
Ingrediente pentru 4 porţii:
Mod de preparare:
Se serveşte fierbinte şi cu boia iute presărată deasupra fiecărui bol.
Ingrediente necesare:
Mod de preparare: