Câtă ceapă se pune la salata de vinete? Depinde pe cine întrebi! Unora le place cu multă ceapă, altora cu mai puțină, din motive de sănătate sau de… socializare. Ceapa nu prea se înțelege cu locul de muncă sau cu ieșitul în oraș…
Totuși, există o „regulă” în ceea ce privește cantitatea de ceapă care ar trebui folosită la salata de vinete.
Ca să iasă potrivit de iute, nici prea pișcătoare, nici fără gust, salata de vinete ar trebui să aibă în compoziție o ceapă la 1 kilogram de vinete.
Cui îi place mai iute, poate să mai adauge 1-2 cepe micuțe, dar nu mai mult. În caz contrar, salata de vinete numai de vinete nu va mai avea gust…
Ceapă galbenă sau roșie? Din nou, depinde de preferințe. Ceapa roșie cam strică aspectul salatei, dacă vrem să obținem una de culoare cât mai deschisă.
Apropo, știați că există un ingredient special care poate fi folosit pentru albirea salatei de vinete – și care NU este maioneza? Citiți aici mai multe detalii.
Există însă o diferență în ceea ce privește gustul. Spre exemplu, ceapa galbenă are un gust mai picant și mai puternic, spre deosebire de ceapa roșie, care este mai dulceagă. Așadar, dacă vreți să obțineți o salată mai iute, folosiți ceapă galbenă.
Orice variantă alegeți, tocați ceapa cât mai mărunt, eventual o puteți da și prin blender ca să fie cât mai fină. Când mâncați salată de vinete, trebuie să se simtă gustul cepei, nu și textura acesteia.
Pe lângă ceapă, un alt ingredient esențial în compoziția salatei de vinete este uleiul.
Din păcate, mulți români toarnă ulei cu nemiluita în salata de vinete, transformând-o dintr-un preparat sănătos într-o bombă calorică.
Mai mult, salata astfel preparată pică greu la stomac și își pierde prospețimea, devenind un sos onctuos plin de calorii care cu siguranță se va simți la cântar, dar și la valorile colesterolului.
Având în vedere că o lingură de ulei are aproape 100 de calorii, cantitatea optimă ar trebui să fie una… cât mai mică. Dacă se poate chiar deloc!
Mai mult de 2-3 linguri de ulei nu ar trebui folosite în compoziția salatei de vinete, dacă țineți la silueta și sănătatea noastră.
O altă variantă ar fi să înlocuiți uleiul cu pastă de susan (tahini – vezi aici rețeta pe care o poți face acasă). Frecaţi vinetele coapte tocate cu 2 linguriţe de tahini. Acest ingredient are mai puține calorii decât uleiul și mai prezintă câteva avantaje: albește vinetele, le elimină iuţeala, le leagă şi le sporește.
Nu în ultimul rând, un sfat pentru vegetarieni de la medicul nutriționist Mihaela Bilic: dacă vreţi vinete albe la culoare şi dulci la gust, se poate şi fără maioneză. Puneţi în salata de vinete jumătate de dovlecel fiert – are avantajul de a lega compoziţia fără să mai fie nevoie nici de mult ulei, nici de amestecat timp îndelungat.