Românii adoră să consume ouă la micul-dejun, mai ales că sunt produse extrem de valoroase, încă din cele mai vechi timpuri. Oul conține factori nutritivi indispensabili organismului. Dar câte ouă trebuie să mânânci, maximum, într-o săptămână?
Cantitatea maximă de ouă recomandată pe săptămână
Oul este unul dintre cele hrănitoare și sănătoase alimente, pentru că este bogat în nutrienți extrem de valoroși. Pe de altă parte, ouăle au fost asociate și cu colesterolul mărit, deoarece și aceste alimente conțin colesterol. Însă experții susțin că lucrurile nu stau atât de rău.
Ouăle au și niveluri ridicate de proteine, vitamine A, B şi D, precum şi luteină sau zeaxantină, antioxidanţi esenţiali pentru sănătatea ochilor.
Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt, dacă bei o cană de cafea la micul dejun
Spre exemplu, un ou mare conține aproximativ 186 de mg de colesterol și 6 grame de proteine de înaltă calitate, așadar aportul zilnic recomandat de colesterol este de 300 de miligrame pentru adulți, notează Tastingtable. Așadar, cât de bune sunt ouăle și cât de des ar trebui să le consumăm?
Colesterolul este, de fapt, o moleculă structurală esențială membranei celulare. De obicei, este produs de organism, dar poate fi luat și din alimente. Un ou conține 186 mg de colesterol, adică 62% din doza zilnică recomandată.
Experții au dat verdictul: câte ouă putem mânca în funcție de vârstă