Uneori, putem ajunge să consumăm carne contamină fără să ne dă seama decât când este prea târziu. Aceasta poate fi contaminată cu diverse bacterii sau paraziți. Iată cum recunoști infecțiile:
Bacteria Salmonella poate contamina orice aliment, însă produsele animale prezintă un risc sporit din cauza contactului cu fecalele de animale. Până şi ouăle proaspete, curate, pot fi contaminate cu Salmonella. Simptomele infecţiei cu Salmonella includ: crampe stomacale, febră, diaree după 12 până la 72 de ore de la expunere. Acestea pot dura între 4 şi 7 zile.
Măsuri de precauţie: nu consumaţi ouă crude sau foarte puţin gătite, nu ţineţi niciodată carnea crudă alături de cea gătită, curăţaţi foarte bine suprafeţele pe care aţi procesat carne crudă, preparaţi alimentele la temperaturi de peste 70 de grade Celsius şi nu consumaţi niciodată produse care au fost retrase de pe piaţă sau se apropie de termenul de expirare.
E.coli trăieşte în intestinele bovinelor şi poate contamina carnea de vită în procesul de sacrificare. Bacteria se poate răspândi în momentul secţionării carcaselor de vită. Simptomele infecţiei cu E. coli includ: crampe abdominale severe, diaree şi stări de vomă.
Măsuri de precauţie: gătiţi foarte bine carnea de vită (la peste 70 de grade Celsius) şi nu puneţi carnea preparată pe aceeaşi farfurie pe care a stat carnea crudă, Spălaţi foarte bine ustensilele cu care aţi procesat carnea, spălaţi foarte bine fructele şi legumele iar, în cazul băuturilor, cumpăraţi numai produse pasteurizate.
Chiar şi o picătură de zeamă de carne crudă de pui poate provoca infecţia cu Campylobacter – o boală despre care nu se ştiu foarte multe lucruri. Simptomele acesteia pot incude: febră, crampe, diaree, stări de vomă. Majoritatea oamenilor îşi revin în mai puţin de o săptămână însă afecţiunea poate degenera în sindromul Guillain-Barre, o boală rară, gravă. Aceasta poate cauza paralizie temporară la câteva săptămâni după ce boala diareică a trecut.
Măsuri de precauţie: spălaţi-vă foarte bine pe mâini, curăţaţi foarte bine suprafeţele pe care aţi procesat alimente precum şi ustensilele cu care aţi lucrat, cu apă fierbinte şi detergent.
Trichineloza este o infecţie cu un parazit numit Trichinella, apărută ca urmare a consumului de carne de porc infestată, insuficient gătită. Deşi poate fi tratată, trichineloza poate duce în unele situaţii la complicaţii grave, care pot pune în pericol viaţa. Potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din SUA, anual sunt înregistrate aproximativ 10.000 de noi cazuri de trichineloză.
Din cauza simptomelor care pot imita o banală toxiinfecţie alimentară – cum ar fi diareea, vărsăturile sau durerile de stomac –, infecţia cu Trichinella este adesea diagnosticată târziu, când tratamentul este mai complex, iar riscul de complicaţii este mai crescut. Cele mai afectate ţesuturi sunt cele musculare, de la nivelul limbii sau ochilor, sau zona intercostală, iar studiile arată că una din patru persoane infectate cu Trichinella prezintă inflamaţie la nivelul muşchiului cardiac.
De asemenea, tenia, un vierme intestinal care poate crește între 4.5 și 9 metri, poate trăi în intestinele tale. Te poți infecta dacă înghiți alimente pe care există urme de fecale contaminate sau prin consumul de carne contaminată de porc, vită sau pește.