Când aud de Crăciun şi Revelion, automat îmi zboară gândul la bietul cântar, care va urla din toţi rărunchii la începutul anului că povara ce o poartă e mai mare decât poate suporta. Dar de data asta sunt hotărâtă: cumpătarea e cuvântul de ordine!
Ca să pornesc în călătoria anevoioasă a trufandalelor tradiţionale, am cerut ajutorul dr. Ovidiu Peneş, specialist în Nutriție clinică și Doctor în ştiinţe medicale, care m-a lămurit ce ar trebui să pun în coşul de cumpărături şi cum să gătesc inteligent şi sănătos. Totul în numele supleţii şi sănătăţii!
E o tradiţie bine înrădăcinată în mintea românului că sărbătorile înseamnă belşug culinar, mai ales că în restul anului se presupune că ne-am abţinut de la bunătăţi precum pomana porcului, sărmăluţe, şorici şi alte delicii (deşi ştim prea bine că acest lucru nu se întâmplă).
Şi pentru că masa este în centrul atenţiei de sărbători, tot ce cumpărăm trebuie să ne aducă nutrienţi suficienţi şi de calitate, „materii prime” pentru procesele metabolice şi regenerative ale celulelor noastre.
De obicei, din cauza frigului, avem tendinţa să mâncăm mai mult decât avem nevoie şi de aceea mereu când vine primăvara şi ne pregătim de mers la piscină vedem că formele ni s-au modificat, s-au lăsat, arătăm îmbătrânit sau cântărim mai mult decât ar trebui.
Din păcate, avem tendinţa să alegem alimente extrem de toxice, preparate cu un exces de grăsime animală şi pline de colesterol, de tipul cârnaţilor graşi şi afumaţi, jumări, sarmale etc., care de multe ori aduc şi 800-900 de calorii la suta de grame, spune dr. Peneș.
Mulţi dintre noi ajungem chiar să umplem sălile de operaţie de Crăciun cu colecistite şi pancreatite. Nu trebuie să se întâmple aşa!
Putem să ne bucurăm de mesele tradiţionale cu mici modificări, astfel încât stomacul nostru să nu ajungă „pacient” la Urgenţe.
Avem nevoie de proteine de calitate din diferite surse. Desigur, dacă optăm pentru carnea de porc, de preferat crescut fără chimicale, aceasta trebuie să fie macră, gătită fără grăsime animală şi la abur.
Nimic nu ne împiedică să dăm gust acestei cărni folosind mirodenii de tipul ghimbirului, cardamon, piper, cuişoare, ierburi aromate etc., cunoscute pentru proprietăţile lor antioxidante, şi nici să adăugăm uleiuri vegetale de tipul uleiului de nucă, migdale sau alune, care dau o savoare specială, completează dr. Ovidiu Peneş.
Carnea de curcan este o sursă bogată de proteine de calitate, în special pieptul, pe care îl poţi folosi şi la prepararea piftiei.
Tot curcanul poate fi folosit ca ingredient de bază la tradiţionalele sărmăluţe.
La friptură poţi asezona garnituri din legume cât mai verzi, preparate la abur, sau salate de crudităţi.
Dacă simţi totuşi nevoia de carbohidraţi, alege cartofii dulci sau orezul negru sălbatic, care au un indice glicemic scăzut, se digeră mai lent şi astfel reglează procesele metabolice şi implicit tot echilibrul organismului, condiţie esențială în activarea proceselor de regenerare şi reîntinerire celulară, adaugă dr. Ovidiu Peneş.
Nu uita nici pâinea, dar optează pentru cea integrală, care conţine fibre de calitate, favorizează digestia şi împiedică apariţia constipaţiei.
Cât despre delicioasele murături, încearcă să le mănânci cu moderație. Murăturile au foarte multă sare şi acumulează multă histamină, substanţă care poate avea efect iritant asupra mucoasei gastrice, de unde şi frecventele senzaţii de arsură la stomac după o masă cu multe murături.